Jucăria mortului, Sindromul ratării, Aromânii, Vise
● Constantin Acosmei, Jucăria mortului (ediţia a IV-a, revăzută, Casa de Pariuri Literare, 2012), un poet care se ia la trîntă, în fiecare vers, cu întrega istorie a poeziei, pe care-l ştiţi, poate, din poemul „ce s-a întîmplat“: (ce este nimic ce faci nimic / ce cauţi nimic ce vrei nimic / ce ai nimic ce te doare nimic / ce simţi nimic ce spui nimic). (Simona Sora)
● Căutaţi pe Contributors.ro un text al lui Tudor Călin Zarojanu cu titlul „Sindromul ratării“. E atît de bun încît te loveşte în moalele capului şi-ţi vine să-i iei de mînă pe toţi nemernicii din jur şi să le zici: hai, tată, ia un ceai, stai jos şi povesteşte, ratat mic şi necăjit ce eşti! (Cristian Ghinea)
● Aromânii. Pretutindeni, nicăieri, de Nicolas Trifon (Editura Cartier, 2012). O monografie completă – şi mai mult decît atît – despre o comunitate care încă nu şi-a dezvăluit toate secretele. Scrisă cu tîlc, cu nerv şi cu talent de un cercetător iscusit. (Matei Martin)
● Walter Benjamin, Vise (traducere din limba germană şi note de Andrei Anastasescu), Editura ART, 2012. O carte de o frumuseţe greu de găsit altundeva decît în vis şi în care cuvintele par a se împrieteni cu mare uşurinţă, desluşind un conţinut fericit. (Dan Stanciu)