Jazz Nouveau, Evgheni Vodolazkin, Dancing Lobster, Lichid

1 octombrie 2019   DILEMA VECHE VĂ RECOMANDĂ

● Undeva prin zona bulevardului Barbu Văcărescu din București există un restaurant portughez unde se mănîncă pește. Se cheamă Dancing Lobster. E foarte bun, serviciile sînt și ele bune. Poți mînca pește proaspăt, fructe de mare și alte nebunii aduse din Atlantic. La desert poți comanda celebrele prăjiturici portugheze Pastel de Nata. Toate bune și frumoase, dar și prețul așijderea, adică serios de tot, mai ales dacă vrei să savurezi un pește proaspăt. Se recomandă doar cînd ai surplus de fonduri. (Andrei Manolescu)

● Dacă tot am recomandat aici, la vremea apariţiei, cartea 10 materiale-minune de Mark Miodownik, revin şi pentru cartea Lichid a aceluiaşi (tradusă tot la Editura Publica în minunata „Co-lecţie de ştiinţă“), o mică introducere în vieţile secrete ale lichidelor din jurul nostru (de la săpunul lichid la cristalele lichide din ecranele telefoanelor) despre care nu ştim mai nimic, dar fără de care însăşi viaţa noastră ar fi cam… prăfuită. (Marius Chivu)

● „Tapiseriile încîntă prin virtuțile definitorii ale artei Celei Neamțu, cea care a izbutit să ducă mai departe tradiția nobilă a genului, inovînd prin împletirea originală a țesăturii pe verticală (haute-lisse) cu broderia din care a preluat novator nodul de la Putna.“ – Grigore Ilisei. Expoziția de tapiserie Cela Neamțu este găzduită pînă pe 9 octombrie de Sala „Irina Nicolau“ de la MȚR. Deopotrivă artă și document, tapiseriile refac „destinul“ iei și al cămășii românești, cu particularitățile specifice fiecărei zone etnografice. O demonstrație inedită de meșteșug și culoare. (Ruxandra Mihăilă)

● Seria de concerte sub titulatura „Jazz Nouveau“ din Clubul Control din Bucureşti are loc de cîţiva ani deja şi în continuare mi se pare un fel de minune în contextul pieţei muzicale de la noi. Luna aceasta începe un nou sezon concertistic şi trec aici, din timp, artiştii care vor veni, ca să nu pierdeţi nici unul: Mathias Eick (14 octombrie), Nils Petter Molvær (21 octombrie), Makaya McCraven (18 noiembrie), Shai Maestro Trio (25 noiembrie) şi Niels Broos & Jamie Peet (9 decembrie). Biletele se găsesc deja pe www.iabilet.ro. (Marius Chivu)

● Vineri, 11 octombrie, ora 19, începe noua stagiune a concertelor de la Sala Radio. În deschidere, Orchestra Națională Radio, alături de dirijorul german Christian Reif și pianistul român Matei Varga, vor interpreta Concertul în la minor pentru pian și orchestră de Schumann, și Tablouri într-o expoziție, în versiunea orchestrată de Ravel. (Cristina Ștefan)

● La Humanitas, un nou Vodolazkin! Cel mai nou roman al lui Evgheni Vodolazkin, apărut anul acesta, se intitulează Brisbane și are parte de o rapidă traducere la Humanitas. Cititorii fideli ai fascinantului romancier rus, devenit Doctor Honoris Causa al Universității din București în 2017, vor fi neîndoielnic încîntați de reîntîlnirea cu literatura sa. Un roman despre regăsirea sensului vieții cînd totul pare pierdut, care spune o poveste deopotrivă tristă și înălțătoare și care nu are absolut nici o legătură cu orașul australian. (Sever Voinescu)

Mai multe