Interior zero, Sharp Objects, O mie nouă sute optzeci şi patru

4 septembrie 2018   DILEMA VECHE VĂ RECOMANDĂ

● Merită să (re)citiți romanul atît de vizionar al lui George Orwell O mie nouă sute optzeci și patru măcar și numai pentru a înțelege că realitatea poate deveni, uneori, un chip al ficțiunii. Versiunea românească a cărții a apărut la Editura Polirom în traducerea lui Mihnea Gafița. (Matei Martin) 

● Pe 23 septembrie, în Piața Constituției concertează Rod Stewart. Un concert organizat de Primărie. Artistul a mai cîntat în București în urmă cu 23 de ani, pe Stadionul Național. Atunci a fost precedat de Joe Cocker (pe care publicul de pe stadion abia dacă l-a băgat în seamă) și de Eros Ramazzotti, la care mai ales fetele au reacționat cu multe țipete. La Rod Stewart însă, atmosfera s-a încins la maximum și toată lumea l-a ascultat, aplaudat și ovaționat. Omul avea deja o jumătate de secol și vreo 30 de ani de carieră excepțională. Acum are 73. Și încă navighează prin lume. (Andrei Manolescu) 

● Poate vă este dor de Asaf Avidan, poate i-aţi ascultat albumele în timp ce vă era dor de altcineva – în orice caz, trebuie să ştiţi că artistul israelian va avea un concert duminică, 9 septembrie, în cadrul Bal-kanik Festival, la Gara Regală Băneasa. Consultaţi întregul program pe www.balkanikfestival.ro. (Cristina Ştefan)

● Dacă v-a plăcut cartea Laviniei Braniște, Interior zero, la Centrul de Teatru Educațional Replika se pregătește spectacolul cu același titlu. Marți, 11 septembrie. Din distribuție fac parte Nicoleta Lefter și Katia Pascariu. (Ana Maria Sandu) 

● Amy Adams joacă rolul unei jurnaliste trimise înapoi în oraşul natal pentru a scrie despre uciderea a două tinere fete. Urmăriţi-o în serialul-thriller psihologic Sharp Objects (disponibil pe HBO Go). (Cristina Ştefan) 

● Prin programul „International Support for the Restoration and the Preservation of Probota Monastery“, finanțat de Japan Trust Fund for World Heritage (fondurile fiind administrate de UNESCO), mănăstirea Probota a beneficiat de un elaborat și deopotrivă minuțios proces de restaurare. Lucrările (director de proiect Ignazio Valente) au presupus colaborarea unor echipe mixte de cercetători din centrele universitare București și Iași (experți UNESCO delegați din România: Oliviu Boldura, Tereza Sinigalia, Voica Maria Pușcașu, Ion Sandu și Cătălin Hîrban), și specialiști de notorietate din instituții europene (Agnes Brokerhof – Olanda, Heinz Leitner – Austria, Christine Blauer Bohme – Elveția, Francesco Ciulla – Italia, Fabrizio Bandini – Italia și Roger Capps – Anglia), precum și arhitecții niponi (Riichi Miyake, Yoshimasa Owada). Grațioasă, luminoasă și discretă, mănăstirea Probota, neinclusă în circuite standard, își întîmpină cu plecăciune oaspeții. (Ruxandra Mihăilă)

Mai multe