În Rusia se fabrică iluzii
Putin continuă să construiască mari iluzii, scrie Owen Matthews în ultimul număr al revistei Newsweek.
Autorul articolului comentează ultimele apariţii „eroice” ale fostului preşedinte şi actual premier al Rusiei. Într-una din ele, într-o postură ce sugerează un luptător, Vladimir Putin s-a alăturat unor naturalişti care urmăreau o balenă gri prin Pacificul de Nord. El a lansat asupra ei cu arbaleta un harpon menit să preleveze un eşantion de piele.
Într-o altă scenă, „neînfricatul” premier a aruncat din avion o bombă cu apă deasupra pădurilor arzînd de lîngă Moscova. În sfîrşit, acelaşi Putin a testat într-o acţiune temerară, conducînd 2000 de kilometri pe un drum din Siberia, noua Ladă. despre care media rusească a spus că e foarte eficientă în privinţa consumului, fiind o adevărată maşină a viitorului.
Matthews observă că în spatele tuturor acestor acţiuni s-a desfăşurat o întreagă regie, că Lada era de fapt escortată de cel puţin o sută de alte vehicule de fabricaţie străină, maşini de poliţie şi ambulanţe, sau că premierul a reuşit să nimerească balena abia din a patra încercare.
Cosmetizarea realităţii, constată autorul articolului, e o practică veche încă de pe vremea ţarilor. El aminteşte cum prinţul Grigori Potemkin a înfrumuseţat faţadele caselor în satele pe care Ecaterina cea Mare le-a vizitat în urma cuceririi de noi teritorii în Ucraina şi Crimeea, în 1787.
Matthews semnalează şi că un recent raport al Ministerului Economiei face apel la folosirea „metodelor sovietice” de propagandă pentru a atrage investiţii străine în Rusia.
În opinia comentatorului, investiţiile strălucitoare pentru viitoarea olimpiadă de iarnă de la Soci nu fac decît acelaşi lucru: acoperă lipsa de progres a sclerozatei economii a Rusiei.
Owen Mattews e de părere că asemenea metode, prin care pînă şi liderii ajung să creadă în propriile falsuri, readuc sistemul „noi ne facem că muncim, ei se fac că ne plătesc” din regimul stagnării de pe timpul lui Brejnev. Lada ar putea fi o maşină a viitorului, dar că deocamdată liderii nu conduc cu ambele mîini pe realitate.