Ilf & Petrov, Porc cu piper, Dimov

1 decembrie 2011   DILEMA VECHE VĂ RECOMANDĂ

● Ilf & Petrov, 1001 de zile sau Noua Şeherezadă. Povestiri, vodeviluri, scenarii, foiletoane (traducere din limba rusă şi note de Adriana Liciu, Editura Polirom, 2011). O antologie masivă a publicisticii celor doi creatori sovietici, acest cuplu feroce în satirizarea orînduirii realist-socialist staliniste. Sîntem cîţiva care-i socotim nu numai geniali, dar chiar demni să le facă concurenţă în posteritate lui Stalin şi Lenin, ba chiar lui Marx şi Engels, fără de care – e absolut clar – nu s-ar fi descurcat. (Radu Cosaşu)

● Că s-a deschis Librăria Bastilia în fosta casă a pictorului Gheorghe Petraşcu, în Piaţa Romană nr. 5, poate aţi aflat. Ce s-ar putea să nu ştiţi e că, o dată la două săptămîni, în podul librăriei – denumit „Al 9-lea cer“ – vor fi organizate seri literaro-culinare intitulate „Porc cu piper“ (după titlul unui capitol din Alice în Ţara Minunilor), în care se vor găti reţete din cărţi. Luni, 5 decembrie, de la orele 18,00, Matei Martin, împreună cu invitaţii săi, Antoaneta Ralian şi Radu Paraschivescu, începe chiar cu o reţetă de „porc cu piper“ şi o lectură din Alice. (Patricia Mihail)

● Seria de surprize editate de Casa Radio continuă cu, printre altele, un nou şi minunat CD-carte în colecţia „Biblioteca de poezie românească“: Leonid Dimov. 7 poeme rostite la radio (1968-1970), cu un cuvînt înainte de Ion Bogdan Lefter. Să ai vocea lui Dimov pe CD, la tine acasă, iată ce înseamnă o proprietate onirică! (Marius Chivu)

Mai multe