Homo deus. Scurtă istorie a viitorului, Comand la fel, Avocatnet.ro

10 aprilie 2018   DILEMA VECHE VĂ RECOMANDĂ

● Asociația Română pentru Cultură, Educație și Normalitate, pe scurt ARCEN, redeschide, începînd de vineri, 13 aprilie, plimbările ghidate prin București. E a noua ediție a programului care se numește „Cu bastonul prin București“. Există trei trasee care se vor face în această primăvară: „Bucureștiul mahalalelor“ (zona Calea Moșilor, Hristo Botev, Stelea Spătarul, Sf. Vineri), „Bucureștiul evreiesc“ (zona Matei Basarab, Romulus, Anton Pann, Maximilian Popper) și „Cartierul Cotroceni“. Important de știut este și că aceste plimbări cu ghid sînt gratuite. (Andrei Manolescu)

● Zuleiha deschide ochii – un excelent roman de debut (Guzel Iahina, traducere de Luana Schidu, Humanitas,), care descrie viaţa unei tinere gravide după ce soţul i-a fost ucis, iar ea a fost deportată într-o colonie de muncă din Siberia anilor 1930, nevoită să se adapteze unei noi realităţi culturale, religioase şi socio-politice. (Cristina Ştefan)

● Biblioteca virtuală Avocatnet.ro continuă să publice, pentru descărcare, documente utile ce nu ar trebui să lipsească din portofoliul contribuabilului care dorește să fie informat corect și obiectiv cu privire la noutățile legislative. Pot fi descărcate toate documentele publicate pînă în prezent. În plus, Avocatnet.ro oferă informații de prim interes cetățenesc și civic celor interesați de bunul mers al oricăror organisme sau pur și simplu asociații spre care merge banul public. (Ruxandra Mihăilă)

● Dintr-un interviu realizat de The New York Times cu Yuval Noah Harari, istoric, autor al volumului Homo deus. Scurtă istorie a viitorului, apărut recent şi la noi, la Editura Polirom: „În loc să formuleze viziuni semnificative pentru unde va fi omenirea în 2050, ei reambalează fantezii nostalgice despre trecut. E un fel de competiţie: cine poate privi mai departe înapoi în trecut. Trump vrea să se întoarcă în anii ’50, Putin vrea, practic, o întoarcere în Imperiul Ţarist, iar Statul Islamic – în Arabia secolului şapte.“ Citiţi mai multe la adresa https://www.nytimes.com/2018/03/19/world/europe/yuval-noah-harari-future-tech.html. (Cristina Ştefan)

● Vi se pare că e timpul să vă apucați de un regim de slăbit? Pînă una-alta, răsfoiți cartea Rebeccăi Harrinton, Comand la fel, traducere de Luminița Corneanu (Editura Baroque Books & Arts, 2016). Autoarea încearcă tot felul de diete ale vedetelor (Elizabeth Taylor, Marilyn Monroe, Madonna, Greta Garbo etc.) și scrie cu umor despre senzații și efecte. N-o să pierdeți în greutate, dar măcar o să vă amuzați. (Ana Maria Sandu)

● „Uneori, glumesc că atunci cînd eram eu la facultate, oamenii luau droguri ca să evadeze. Acum, oamenii iau droguri ca să revină cu picioarele pe pămînt“ – spune un medic neurolog în Take your pills, documentarul Netflix despre abuzul de Adderall în SUA. Medicamentul, prescris pentru deficitul de atenţie, e folosit acum la scară largă drept stimulent pentru performanţă, de la studenţi pînă la oameni de afaceri şi chiar sportivi. (Cristina Ştefan)

Mai multe