Grădina Botanică, Balkan Taksim, Chrysta Bell

3 aprilie 2019   DILEMA VECHE VĂ RECOMANDĂ

● Grădina Botanică „Dimitrie Brândză“ a Universității din București. Acum în floare. Face parte din acel București pe care ni-l dorim cu toții. Și îl tot căutăm la fiecare nou anotimp. Acum ni se oferă cu deplină generozitate: multicolor, juvenil, candid și primitor. Monument istoric, grădina a fost înființată în 1860, pe terenurile palatului Vasile Suțu, din fața Universității, prin decret semnat de Al.I. Cuza, iar în 1874, prin diligențele susținute ale renumitului profesor și cercetător ieșean al cărui nume îl poartă, va fi adusă în locul unde ființează astăzi. De atunci, ea și-a îmbogățit și înnoit colecțiile, iar o plimbare, la zi, prin aceste locuri aduce dublu beneficiu: primăvara, la ea acasă, dar și înmiresmatele plante tropicale, în serele desfășurate, și ele acum în floare. (Ruxandra Mihăilă)

● Cinci concerte, genuri diferite, toate de neratat: post-punk cu Chrysta Bell, joi, 4 aprilie, de la ora 21, în Clubul Control din Bucureşti. Groove balcanic cu Balkan Taksim, vineri, 5 aprilie, de la ora 20,30, tot în Clubul Control. Gala Premiilor Jazz – Premiile Muzza, duminică, 7 aprilie, de la ora 18,30, la Hard Rock Café din Bucureşti (cu Sorin Zlat, Andrei Cerbu, Sebastian Burneci, Pethö Csaba, Adrian Naidin, Teodora Enache ş.a.). Jazz nouveau cu Jojo Mayer, luni, 8 aprilie, de la ora 20, în Control. Şi, nu în ultimul rînd, art-rock cu SUUNS pe 13 aprilie, tot în Control. (Marius Chivu)

● La Sala Radio din București, miercurea viitoare, pe 10 aprilie, va fi un recital cu sonate de Mozart, Beethoven și Brahms, cu Cristina Anghelescu la vioară și Mihai Ungureanu la pian. Vineri, pe 12 aprilie, în aceeași sală se desfășoară alt concert, pentru harpă și orchestră. De fapt, se cîntă mai multe piese de Chabrier, Ginastera, De Falla, Rimski-Korsakov. Solistă e Maria Bîldea, dirijor Anastasios Symeonidis. Numai muzică bună, într-o sală cu o sonoritate cu totul specială. Să nu se plîngă nimeni că n-ar fi și concerte bune. (Andrei Manolescu)

● Vineri, 5 aprilie, la ora 19, Remus Azoiței va interpreta, la Sala Radio, Concertul în Re major pentru vioară şi orchestră de Beethoven, sub bagheta dirijorului slovac Peter Feranec, primul dirijor principal străin din istoria Teatrului Bolşoi din Moscova. Violonistul Remus Azoiței va cînta la o vioară de patrimoniu universal Gagliano, creată în 1740. Azoiţei a înregistrat în premieră mondială integrala lucrărilor pentru vioară şi pian de Enescu (alături de pianistul Eduard Stan), pentru casa de discuri Hanssler (Germania), și în 2001 a fost numit profesor de vioară al Academiei Regale de Muzică din Londra. În 2005, a interpretat Dublul concert de Bach alături de violonistul Nigel Kennedy, în cadrul Festivalului Enescu, concert preluat de către 19 posturi de radio și televiziune din Europa. (Matei Pleşu)

Mai multe