Ghidul micului astronom prin Univers, SoNoRo, Cartea vieților mele
● Mai sînt doar patru zile din festivalul Les Films de Cannes à Bucharest unde încă mai puteţi vedea cîteva dintre cele mai bune dintre cele mai proaspăt premiate filme europene, plus Q&A-uri cu cîţiva dintre regizorii momentului. Găsiţi descrierile filmelor, precum şi programul complet al proiecţiilor la filmedefestival.ro/les-films-de-cannes. (Marius Chivu)
● Cartea vieților mele (Black Button Books, traducere de Anca Dumitrescu), o colecție de texte de non-ficțiune ale scriitorului Aleksandar Hemon, despre copilăria și adolescența petrecute în Sarajevo, în preajma războiului bosniac, apoi ruperea de Europa și traiul în țări străine: SUA, pentru tînărul jurnalist și scriitor, Canada, pentru părinții săi. (Cristina Ștefan)
● Vineri, 2 noiembrie, la Palatul Cotroceni, „Rapsodia Română“ de George Enescu va prefața Festivalul SoNoRo, ajuns la cea de-a XIII-a ediție, care se va desfășura în perioada 2-20 noiembrie 2018, în București, Timișoara, Cluj-Napoca, Brașov și Sibiu. Sub titlul „Side Effects“, SoNoRo ne propune un amestec eclectic de manifestări artistice: concerte de muzică de cameră în cele mai frumoase săli de concert din țară – Ateneul Român, Filarmonica din Timișoara, Brașov sau Sibiu –, dar și în spații neconvenționale – Galeria de artă Halucinarium și mansarda Carului cu Bere din București sau Casa Boema din Cluj-Napoca, o proiecție de film în atriumul Institutului Francez și o seară sud-americană la Palatul Bragadiru. Alegîndu-și drept motto artistic, încă de la început, celebrul vers al lui Joseph Brodsky „…and the clearer the song is heard, the smaller the bird“, SoNoRo a depășit semnificația unui proiect artistic asumat, devenind unul dintre cele mai pertinente evenimente culturale autumnale. (Ruxandra Mihăilă)
● Pe 1 noiembrie, Radio România și Orchestra Națională Radio aniversează 90 de ani printr-un concert deosebit, sub bagheta dirijorului Cristian Mandeal și cu participarea celebrului violonist Liviu Prunaru. (Cristina Ștefan)
● Dacă aveţi copii, nepoţi şi fraţi mai mici cărora le doriţi o viaţă educată, inteligentă şi curioasă, faceţi le cadou Ghidul micului astronom prin Univers de Adrian Şonka (ilustraţii de Adnan Vasile, Editura Nemi). Adrian Şonka este astronom și ţine prezentări de planetariu la Observatorul „Amiral Vasile Urneanu“, iar cartea lui, prima pentru copii şi publicul larg, este o încîntare. (Marius Chivu)