Gala Tînărului Actor HOP, Funky Synthesizer, Exilul regelui

31 august 2016   DILEMA VECHE VĂ RECOMANDĂ

● Cartea Exilul regelui, publicată recent la Editura Curtea Veche conține o mulțime de date interesante despre viața în exil a Regelui Mihai, așa cum spune și titlul, și descrie întîmplări, persoane și conjuncturi legate de această întreagă istorie de peste patru decenii. Autoarea Diana Mandache, specializată în istoria regalității, nu mai are nevoie, probabil, de nici un fel de recomandări. Impresionează la fiecare lucrare publicată, prin calitatea și seriozitatea documentării. (Andrei Manolescu)

● Notați-vă în agende: pe 16 sep­tembrie va avea loc, în Bu­cu­rești, Noaptea Albă a Filmului Românesc. Pentru al șaptelea an, în peste zece locații din Capitală, va aduce cele mai noi povești regizate de cineaști români, unele în avanpremieră, dar și filme clasice care au făcut istorie în cinema. (Ana Maria Sandu)

● Cele trei CD-uri ale deja regretatului Adrian Enescu (1948-2016) scoase în ultimii ani de A&A Records: capodopera din 1984, remasterizată, Funky Synthesizer 2.0 – albumul cult al muzicii electronice româneşti; Invisible movies – antologia muzicii de film; şi Bird in space – o colecţie cu piese jazz. Un mare compozitor, o mare pierdere! (Marius Chivu)

● „Aromânii din Banat: din deplasare în deportare“ – o serie de întîlniri cu victime ale deportării în Bărăgan şi de conferinţe nomade ale unor specialişti în istoria recentă, precum Smaranda Vultur, Nicolas Trifon, Enache Tuşa etc. Se întîmplă între 9 şi 11 septembrie, la Timişoara. (Matei Martin)

● Dacă sînteţi pe litoral, nu rataţi, între 5 şi 8 septembrie, Gala Tînărului Actor HOP. E un bun prilej să-i cunoaşteţi pe marii actori de mîine. La Vox Maris, Costineşti. (Matei Martin)

● Raiul pe pămînt… la propriu și la figurat. Un spațiu necălcat, în terase împăienjenite de liane – o rezervație naturală de dincolo de lume. Mese și scaune din lemn negeluit, îngemănat cu scoarța copacilor, sînt ocupate în răstimp de pîlcuri de locuitori ai Cetății care își găsesc rost la o vorbă de păs… În cupe, ambră… iar în străchini, lapte și miere. În răstimp, domni cu joben și doamne-n crinolină urcă, scîrțîind treptele de stejar, la recepția anunțată pentru 20 de ceasuri, în Palatul Știrbei. „Edenul“ e în spate. Și nimeni nu străjuiește la intrare. Așadar, umili păcătoși din toate timpurile, e momentul să profităm! (Ruxandra Mihăilă)

● Primul Festival de Bere din România. Mai bine zis de craft beer, plus cidru: începînd din 2 septembrie, la Verde Stop, București, începînd cu ora 17. Mîncare, tîrg de viniluri, expoziție de motociclete. Mai multe detalii, pe site-ul festivalului: craftbeerfestival.ro. (Stela Giurgeanu)

Mai multe