Gala Superscrieri, Muzeul Satului Maramureșean din Sighet, Hunters, Iarna

18 martie 2020   DILEMA VECHE VĂ RECOMANDĂ

● Poarta maramureșeană – tradiție, meșteșug, încîntare. O redescoperim în Muzeul Satului Maramureșean din Sighet și în albumul, chiar așa intitulat, semnat de Kosinszki Sorin, Barz Mirela Ana, Nemeș Nicoleta – care reunește 100 de porți din localitățile Vadu Izei, Desești, Breb, Budești și Călinești – apărut în 2018, în cadrul unui proiect finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Crucea, cercul, arborele vieții, șarpele casei, dintele de lup care te apără de farmece, cocoșul țanțoș, colacul, semn de belșug – simboluri ce se vor „citite“ iarăși și iarăși, pentru a trece măcar cu gîndul pe sub arcada purificatoare, care alungă relele și bolile și salvează poezia. (Ruxandra Mihăilă)

● Gala Superscrieri, care premiază în fiecare an cele mai bune materiale jurnalistice, se alătură măsurilor de siguranță adoptate de autorități și se mută în online. Cîștigătorii celor șase categorii de concurs (portret, reportaj, investigație, opinie, tv&video jurnalism, fotojurnalism) vor fi anunțați luni, 23 martie, live pe pagina de Face­book a Fundației Friends for Friends. Pînă la acea dată, publicul este încurajat să parcurgă cele 38 de materiale nominalizate la această a noua ediție a premiilor și să-și voteze preferatul pentru Superscrierea Cititorilor. (Anda Docea)

● La Editura Litera au apărut două cărţi complementare despre originile, istoria şi situaţia actuală a acestei bucăţi de piatră care se roteşte în jurul Soarelui, pe care am evoluat şi pe care trăim momentan noi, oamenii: Lewis Dartnell, Origini. Cum a modelat Pămîntul istoria omenirii şi David Wallace-Wells, Pămîntul nelocuibil. Viaţa după încălzirea globală. Altfel spus, două cărţi despre cum a apărut Pămîntul şi despre ce se va întîmpla cu el. (Marius Chivu)

● Cu teatrele și cinematografele închise, filmele de pe Internet capătă brusc marea calitate a necesarului. Pe HBO GO rulează straniul serial Hunters. La finalul anilor 1970, o gașcă de evrei vînează naziști pitiți în America. Naziști care, la rîndul lor, continuă să asasineze evrei. Personaje intense, situații dramatice și o regie care amintește de Robert Rodriguez, uneori detașată și autoironică. Dar am uitat să spun cel mai important lucru. Serialul este atractiv mai ales pentru că gașca de evrei e condusă de Al Pacino. (Sever Voinescu)

● Trei cărți despre originea omului şi a Universului, ca să înţelegem mai bine hazardul căruia îi datorăm existenţa, plus faptul că există şi alte forme de viaţă după moarte, dar nu precedate de o Judecată de Apoi: Martin Bojiwald, Ce a fost înainte de Bing Bang? O istorie întreagă a Universului şi John Hands, Cosmosapiens. Evoluţia omului de la originile Universului (ambele apărute la Editura Humanitas) şi Katharina Vestre, Cel dintîi mister. Povestea ta dinainte de a te naşte (Editura Publica). (Marius Chivu)

● Dacă tot stăm pe acasă, vă recomand cîteva dintre serialele și miniseriile pe care le-am văzut în ultima vreme: Sex Education – chiar dacă aparent e pentru adolescenți, e amuzant, ironic, bine jucat, Anne with an E – un serial canadian ludic, sensibil, iar personajul Anne e imposibil să nu te facă să zîmbești (ambele pe Netflix), Mildred Pierce, cu rolul excelent al lui Kate Winslet – o mamă singură care se descurcă cum poate în timpul marii crize din America și Howards End, o adaptare după un roman al lui E.M. Forster, cu femei independente și neconvenționale (pe HBO GO). (Adina Popescu)

● Începusem să citesc Ali Smith, Iarna: „Gîndirea murise. Speranța murise. Adevărul și ficțiunea muriseră așijderea. Mass-media murise. Internetul murise. Twitter, Instagram, Facebook, Google muriseră toate. Dragostea murise. Moartea murise. O sumedenie de lucruri erau moarte. Unele totuși nu erau moarte, sau nu erau moarte încă. Viața nu era moartă încă. Revoluția nu era moartă. Egalitatea de rasă nu murise. Ura nu murise.“ (Editura Litera, 2020, traducere de Irina Negrea). Început mai bun nu se putea. (Ana Maria Sandu)

Mai multe