„Future Nostalgia“, Cine conduce lumea, The Favourite, Orchestra Titanic

27 februarie 2019   DILEMA VECHE VĂ RECOMANDĂ

● La marginea orașului Cîmpina, mai precis la capătul Cîmpiniței, s-a deschis un restaurant numit Il Toscano. Pînă nu demult, acolo era un cîmp pe care pășteau vacile, sub pantele dealului numit Muscel. Acum în zonă a răsărit un întreg cartier nou de case și un fel de parc în mijlocul căruia e o clădire cu arhitectură specială – noul restaurant. În apropiere se mai află și ceva mai vechiul și mai pretențiosul restaurant Oscar. La Il Toscano se mănîncă binișor, repede și nu prea scump. După cum indică și numele, localul e profilat pe bucătăria italienească. Dar și mai interesant decît mîncarea e peisajul care se vede de jur împrejur prin ferestrele largi. (Andrei Manolescu)

● „O lovitură sau cînd un insect atinge frunza, atunci toată planta se mișcă și anume pețiolul principal se lasă în jos, iar cele secundare și cu foliolele se lasă și ele în jos 2 cîte 2, tind să se apropie unele de altele; mișcarea aceasta se comunică unui cîmp întreg unde sînt astfel de plante. Peste cîtva timp revine iar la forma de mai înainte.“ – Mimosa pudica sau sensitiva din America, în manualul de botanică al lui Sabba Ștefănescu, cl. VII, 1897/98. Și o notă: Paleontolog și geolog român, profesor de paleontologie la Universitatea din București, membru corespondent al Academiei Române, -Sabba Ștefănescu a fost și autor de manuale școlare. Drept care prezenta recomandare. (Ruxandra Mihăilă)

● „Future Nostalgia“ este expoziția Codruței Cernea, de la Mobius -Gallery, deschisă pînă la sfîrșitul lui martie. Mergeți s-o vedeți. Veți descoperi o artistă pentru care „realitatea“ are multiple straturi, nostalgia e prezent și trecut, iar viitorul e deja aici și acum. (Ana Maria Sandu)

● Două cărţi complementare din colecţia „Kronika“ a Editurii Litera despre lumea în care trăim, una de la un istoric, cealaltă de la un activist: Tony Judt, Cînd lucrurile se schimbă. Eseuri 1995-2010 (traducere de Petru Iamandi) şi Noam Chomsky, Cine conduce lumea (traducere de Doru Căstăian). Mai ales că lumea, în schimbare şi condusă de cine ştie ce, este tot mai greu de „citit“. (Marius Chivu)

● Joi, 7 martie, ora 19, la Sala Radio are loc un concert al Corului Academic Radio, unde veți putea asculta compoziții de Ravel, Debussy, Saint-Saëns, Gounod, Fauré și alții. Invitata specială a serii va fi actrița Letiția Vlădescu. De neratat! (Redacția)

● A intrat în cinematografe The Favourite, cel mai recent film al regizorului grec Yorgos Lanthimos, pentru care actrița Olivia Colman a primit recent Premiul Oscar. Alături de ea se află, în distribuție, alte două actrițe excelente: Rachel Weisz și Emma Stone. (Cristina Ștefan)

● 6 martie, Teatrul Național din București, ora 20: Orchestra Titanic, spectacol în regia lui Felix Alexa. Un spectacol pe care îl revăd de fiecare dată cu emoție. Și în care de fiecare dată găsesc noi și noi unghiuri și înțelesuri. (Stela Giurgeanu)

Mai multe