Folk you!, Remember, Tinerețe fără bătrînețe

• Recitirea poveștilor, cel puțin a unora dintre ele: „Tinerețe fără bătrînețe“, oricînd valabilă, e clar de ce; „Povestea porcului“, a lui Creangă, în ce mă privește, pentru personajul Prințesei, care împletește excesele (curiozitatea și intruziunea) și calitățile (devotamentul) feminine; „Mica Sirenă“, a lui Andersen, pentru determinarea obsesivă și spiritul de sacrificiu al eroinei; precum și pentru sfîrșitul neașteptat, în care acesteia i se dă șansa să primească un suflet nemuritor. (Iaromira Popovici)

• Cea de-a 12-a ediţie a festivalului „Folk You! Florian Pittiş“ are loc în zilele de vineri, 22, şi sîmbătă, 23 iulie, pe plaja din Vama Veche. Printre invitaţii acestei ediţii se numără Viţa de Vie, Taxi, Pasărea Rock, OCS, Nicu Alifantis şi Ţapinarii. Tot mai marginali, tot mai periferici, folkiştii se exilează acum la graniţă. Sper să fie de bun augur. (Matei Martin)

• „Un terorist e precum o muscă ce vrea să distrugă un magazin în care se vînd porțelanuri. Mică, slabă, musca e incapabilă să miște o ceașcă. Atunci ea găsește un elefant, îi intră în ureche, îl bîzîie și îl șicanează pînă cînd acesta, înnebunit de furie, distruge magazinul.“ În acest exemplu, musca e Al-Qaeda, care a adus elefantul american în starea să distrugă magazinul de porțelanuri din Orientul Mijlociu. Așa își începe Yuval Noah Harari textul din Le Nouvel Observateur despre ce face ca terorismul să fie eficient. De citit: http://bibliobs.nouvelobs.com/idees/20160331.OBS7480/la-strategie-de-la-mouche-comment-quelques-terroristes-font-trembler-les-grandes-nations.html (Ana Maria Sandu)

• „Dumnezeu, Iahve, Allah – 100 de întrebări ale copiilor despre cele trei mari religii monoteiste“, Editura Humanitas. O carte de religie comparată care nu este doar pentru copii, fiindcă le poate reaminti și adulților anumite lucruri, necesare în aceste vremuri spirituale destul de tulburi, corect și obiectiv povestite. De pildă, eu am învățat unele noi. (Adina Popescu)

• „Bucureştiul şi Roma ar trebui să le vadă tot românul, că dacă nu ştie de Moşu-său şi de Tată-său, zici de el că-i orfan.“ – Badea Cârţan. „…imaginile Columnei sînt străbătute de un incontestabil respect faţă de dacii învinşi într-o luptă inegală, cum arată R. Bianchi Bandinelli, mare specialist italian în istoria artei antice.“ – C. Daicoviciu. Două opinii și o singură invitație: Columna lui Traian, nu doar o lecție deschisă, dar mai ales o incitantă provocare privind poziționarea proprie față de trecut, față de istorie, față de legendă, față de conceptul, pentru unii perimat azi și vetust, de patriotism. (Ruxandra Mihăilă)

• Filmul Răzbunarea amintirilor / Remember (regia Atom Egoyan) în care octogenarii Christopher Plummer, Martin Landau, Bruno Ganz şi Jürgen Prochnow joacă într-un crime thriller post-Holocaust ce combină turismul cu istoria, dar, mai ales, umorul şi compasiunea cu suspansul. (Marius Chivu)

Mai multe