Flacăra, Muzeul „George Oprescu”, carambol trei mante, MNAR
● În sfîrșit, o soluție prin care poți găsi rapid și simplu unde să-ți tipărești cărțile, materialele de marketing, etichetele, ambalajele și tot ce-ți mai trece prin cap. Un website care nu numai că-ți oferă tot felul de detalii despre tipografii și servicii conexe, dar ți le și arată, folosind Google Maps, pe cele mai aproape de tine: https://afaceri-poligrafice.ro. (Adrian Damian)
● O plimbare prin Cotroceni, acum, la încrengătura anotimpurilor, e totdeauna prilej de nostalgii bucureștene. Dar Muzeul „George Oprescu“, inaugurat în aceste zile (str. Dr. Clunet, nr. 16), nu este doar o invitație la promenadă. Repunerea în circuitul valorilor autentice a acestei personalități complexe (1881-1969) – istoric, critic de artă, dar și ctitor de școală, profesor la Belle-Arte, colecționar, membru corespondent al mai multor academii străine – este un veritabil act de cultură. Care ne conectează la realitatea imediată. (Ruxandra Mihăilă)
● La trei ani de la moartea sa, avem un album nou cu muzica lui Leonard Cohen (Thanks For The Dance) şi o carte de poeme în traducerea lui Florin Bican: Flacăra (Editura Polirom), care adună ultimele poeme şi texte ale lui Cohen (puse în ordine de el însuşi spre finalul vieţii), plus o amplă selecţie din carnetele sale, cu texte puse pe muzică, proze scurte şi ilustraţii. Ediţia este îngrijită şi de fiul său, Adam Cohen, care scrie prefaţa: „Cînd eram mic şi-i ceream tatălui meu bani să‑mi cumpăr dulcuri, mă trimitea să caut în buzunarele sacoului său după bancnote rătăcite sau mărunţiş. De fiecare dată, fără excepţie, răscolindu-i buzunarele, dădeam peste un carneţel…“ (Marius Chivu)
● Foarte rar, cam o dată pe an, la Eurosport se pot vedea meciuri ale unui joc aproape abstract. E vorba de așa-numitul carambol trei mante. Comparat cu deja mult mai popularul snooker, acest soi de biliard pe o masă fără buzunare și cu doar trei bile e ca muzica de cameră pe lîngă muzica simfonică. Jucătorii sînt niște adevărați virtuozi, iar loviturile, chiar dacă mai greu de înțeles, sînt impresionante. Jocul cere multă experiență (campionii sînt destul de „bătrîni“), dar și ceva gîndire, chiar dacă poate nu chiar ca la Jocul cu mărgele de sticlă. (Andrei Manolescu)
● Pînă pe 31 ianuarie 2020, la Muzeul Naţional de Artă al României, expoziţia „Lemn Aur Lumină #Maitec“. Două generaţii, patru artişti. Ovidiu şi Sultana, Stéphane şi Dana. Peste 70 de sculpturi, peste 50 de picturi şi peste 50 de lucrări şi instalaţii interactive. Un regal la Palatul Regal. (Dana Călinescu)