Festivalul Medieval Hunedoara, Festivalul de rock „Posada“, Festival de jazz la Castelul Bran

28 august 2013   DILEMA VECHE VĂ RECOMANDĂ

● Între 30 august şi 1 septembrie are loc Festivalul Medieval Hunedoara, la Castelul Corvinilor. Poveşti boiereşti, sărbătoarea primei recolte de grîu, concurs de tăiat ceapă şi usturoi, mămăligă în pături, coaptă în tuci, dress code de inspiraţie medievală şi altele. (Adina Popescu)

● Trei articole proaspăt apărute pe site-ul Eurozine (www.eurozine.com) despre jurnalul secret al lui Witold Gombrowicz, recent publicat în Polonia (intitulat Kronos). Piotr Kiezun şi Jaroslaw Kuisz consideră că este o brutală „vivisecţie“, Pawel Majewski crede că, „dacă Gombrowicz ar fi scris acest jurnal doar pentru el, pentru a-şi împrospăta memoria, ar fi trebuit să-i ceară soţiei să distrugă manuscrisul“. În fine, Jerzy Jarzebski, editorul jurnalului, spune că este vorba de o încercare de a înregistra „în mod obiectiv, uneori cu candoare, adevărul“. Pînă vom avea jurnalul în română, citiţi cele trei articole. (Mircea Vasilescu)

● Expoziţia de fotografie de la Muzeul Ţăranului Român, „Mărginimea Sibiului“ (Sala Acvariu) care va rămîne deschisă pînă pe 1 septembrie la Bucureşti, urmînd să fie itinerată la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj şi apoi în Elveţia, la Muzeul Etnografic din Geneva. Pentru unii dintre noi poate, totuşi, e mai aproape pe Kiseleff. (Simona Sora)

● Festivalul de rock „Posada“ de la Cîmpulung-Muscel, 6-8 septembrie, cu: Luna Amară, ZOB, Goodbye to Gravity (favoriţii mei), Nişte băieţi, L.O.S.T., Vespera, Tagma, Up to Eleven, plus alte 12 trupe în concurs, plus o întîlnire a rock-motocicliştilor. Camparea e gratuită. Mai multe informaţii găsiţi la www.metalhead.ro. (Marius Chivu)

● Din seria „în căutarea locului pierdut“. Dacă n-aţi plecat încă în concediu şi nu (mai) vreţi în Grecia, Turcia sau Egipt, mergeţi în Cipru şi le veţi întîlni pe toate trei la un loc. Plus: zile însorite aproape tot anul, apa caldă a mării şi cele mai curate plaje din Europa (57 dintre ele sînt decorate cu Steagul Albastru), la doar două ore de zbor de Bucureşti. (Patricia Mihail)

● Între 20 şi 31 august, a şasea ediţie a Festivalului de teatru independent, Undercloud: 28 de spectacole ale teatrelor independente din ţară, desfăşurate timp de 12 zile în Sala Horia Bernea (NCRR), Clubul Ţăranului  şi curtea Muzeului Naţional al Tăranului Român din Bucureşti. (Stela Giurgeanu)

● Sînt puţine cărţi care au devenit şi filme în literatura română. De curînd a avut premiera Sînt o babă comunistă, în regia lui Stere Gulea, după romanul omonim al lui Dan Lungu. Scenariul e semnat de Lucian Dan Teodorovici, Stere Gulea şi Vera Ion. În distribuţie o să-i vedeţi pe Luminiţa Ghoergiu, Marian Râlea şi Ana Ularu. (Ana Maria Sandu)

● În cadrul primei ediţii a Festivalului de jazz ce se va desfăşura la Castelul Bran, în perioada 30 august – 1 septembrie, va avea loc şi un recital de orgă, susţinut de tînărul muzician britanic Dave Stapleton, la Biserica Evanghelică din Rîşnov, duminică, 1 septembrie. Absolvent al Colegiului Regal de Muzică şi Teatru din Ţara Galilor, în 2002, la secţiunea pian clasic, Dave Stapleton s-a impus în lumea jazzului mondial drept „unul din cei mai tonici, sofisticaţi şi inteligenţi tineri jazzişti şi compozitori din zilele noastre“ (cf. The Western Mail). Printre numele de referinţă înscrise pe agenda festivalului se numără Alexander Bălănescu, Paolo Vinaccia, Bendik Hofseth, Bobo Stenson ş.a. În ambianţa fantomelor, muzică de calitate la Castel. (Ruxandra Mihăilă)

● Pentru ultimele seri de vară, cînd melancolia nu vă lasă să adormiţi decît după miezul nopţii, www.openculture.com – un site cu tot felul de nebunii culturale: de la prima povestire a lui Salinger la o hartă a lui Ulise desenată de Nabokov, de la o scrisoare a lui Hemingway către Ezra Pound la o istorie animată a fizicii, de la desenele lui Bukowski la lista celor mai bune 11 filme alese de Tarantino. Noapte bună! (Luiza Vasiliu)

● La Gala Tînărului Actor (Costineşti, 4-8 septembrie) vin actori din ultimele generaţii de absolvenţi ai facultăţilor de teatru. Directorul artistic al galei, Radu Afrim, a propus pentru această ediţie un slogan provocator: „Sînt actor, sînt spectaculos“. Sună bine. Merită să vedeţi cît sînt de spectaculoşi. (Matei Martin)

Mai multe