Festivalul „Gellu Naum“, Inimi cicatrizate, „Henri Matisse – Triumful modernismului“
La Muzeul de Artă din Constanța s-a deschis expoziția „Henri Matisse – Triumful modernismului“. Cele cîteva zeci de lucrări de grafică – crochiuri, studii, afișe – sînt un bun pretext de a intra în mintea acestui mare artist, de a-i înțelege opera. Așa că, în concediu, luați-vă un concediu (creativ) de la plajă și vizitați această expoziție! (Matei Martin)
Volumul lui M. Blecher, Întîmplări din irealitatea imediată. Inimi cicatrizate (Editura Minerva, 1970), e una dintre puținele cărți pe care le-am împrumutat și „am uitat“ premeditat să le mai returnez. Mi-am dorit-o atît de mult, încît am păstrat-o. Imaginea personajului Blecher, cel chinuit de boală și de suferință, m-a urmărit mult timp. Pentru „irealitatea“ lui pîsloasă, dureros de senzorială, am o mare slăbiciune. Filmul lui Radu Jude, Inimi cicatrizate, adaptarea liberă după textul a lui M. Blecher, are premiera mondială la Festivalul de la Locarno, pe 7 august. Eu de abia aștept să-l văd. (Ana Maria Sandu)
Festivalul „Gellu Naum“, prima ediţie: vineri, 5 august, de la ora 19, la Green Hours, jazz (Mircea Tiberian) şi poezie în lectura a două duzini de scriitori români şi de afară (Nora Iuga, colegul Dan Stanciu, Svetlana Cârstean, Alina Purcaru, Simona Popescu, Sebastian Reichmann, Teodor Dună, Claudiu Komartin, Dan Coman ş.a.); iar sîmbătă, 6 august, de la ora 14, la Pensiunea Bujoru din Comana, şi mai multe lecturi de poezie. Evenimentul are şi pagină de Facebook. (Marius Chivu)
Casa de Oaspeți a Prințului de Wales din Valea Zălanului, una din cele două reședințe pe care moștenitorul coroanei Marii Britanii le deține în România, va găzdui sîmbătă, 6 august, de la ora 18, concertul SoNoRo Conac al lunii august. Restaurată și mobilată cu obiecte autentice în tradiția zonei, Casa de Oaspeți a Prințului de Wales din Valea Zălanului devine astfel un spațiu-gazdă pentru un eveniment cultural de excepție în care vor evolua bursieri SoNoRo-Interferențe – muzicienii Ella Bokor (violoncel), Sabin Penea (vioară) și Sandor Antal (violă). Alături de Răzvan Popovici, directorul Festivalului, aceștia vor interpreta lucrări de Ludwig van Beethoven, Béla Bartók, Frank Bridge, Edward Elgar, George Enescu și György Ligeti. (Ruxandra Mihăilă)
Într-o casă de vacanță am găsit o carte veche, de vacanță, un thriller polițist de Edgar Wallace în eterna colecție „Enigma“, sub titlul românesc Substituirea. Știam mai demult că Wallace e un maestru al acestui gen de romane, dar acum renumele lui mi-a fost reconfirmat. O poveste destul de atemporală, despre care nu îți vine a crede că a fost scrisă acum aproape o sută de ani. E totuși, cum spuneam, o lectură ușoară. Poate că unele din cărțile lui Wallace se mai găsesc prin librării. Dacă nu, se pot comanda pe Internet. (Andrei Manolescu)
Pretty Woman (Garry Marshal, 1990, cu Julia Roberts şi Richard Gere), un film nesenzaţional, dar care va fi mereu pe placul fetelor uşor sărace cu duhul şi care încă îşi doresc să fie Cenuşărese. (Iaromira Popovici)