Festivalul Filmului European, Retrospectiva TIFF la București, Theodor Paleologu la radio

● Dacă n-ați ajuns la Cluj, nu ratați retrospectiva TIFF de la București: 11-16 iunie, la Cinema „Elvira Popescu“. Printre filmele proiectate: Trofeul Transilvania: Monos (regia lui Alejandro Lande), filmul distins cu Premiul pentru cea mai bună regie: Dama de cupă (regia May el-Toukhy), precum și preferatul publicului de la Cluj: Copilul-problemă (regia Nora Fingscheidt). (Ana Maria Sandu) 

● Între 11-30 iunie, Festivalul Filmului European se desfășoară la București, Rîmnicu Vîlcea, Tîrgu Mureș, Sibiu și, în premieră, la Chișinău. Printre altele, căutați Lazzaro felice (r. Alice Rohrwacher), Grâce à Dieu (r. François Ozon), Femeie în război (Benedikt Erlingsson) sau retrospectivele Bernardo Bertolucci și Alfred Hitchcock. (Cristina Ștefan) 

● Cu cîte fapte bune îți pot răscumpăra un păcat foarte mare? Mic tratat de manipulare în Dama de cupă (r. May el-Toukhy), vineri, 14 iunie, la Cinema „Elvire Popesco“, în cadrul Retrospectivei TIFF la București. (Cristina Ștefan) 

● Vineri, 21 iunie, ora 19, la Sala Radio va avea loc un concert dedicat muzicii de film, dirijat de Simona Strungaru. Veți asculta muzică din Titanic, Cinema Paradiso, Ben Hur și Jurassic Park, pînă la Pantera Roz și Urzeala Tronurilor. Un eveniment cu totul special, fără îndoială. (Andrei Manolescu) 

● Sîmbătă, 15 iunie, „Insomniile Districtului“, de la ora 9 seara la 3 dimineața, în clădirea istorică a Școlii Centrale. Nu lăsați titlul evenimentului să vă sperie: e vorba de o instalație experimentală dedicată intimității, cu obiecte și scrisori reale rămase în urma poveștilor de iubire. (Cristina Ștefan) 

● Apusul de László Nemes, în avanpremieră joi, de la 19,45, la Cinema Muzeul Țăranului. După succesul pe care l-a avut cu debutul său Fiul lui Saul pentru care a obținut Premiul Oscar, László Nemes revine cu Apusul / Sunset, care a cîștigat premiul criticilor FIPRESCI la Festivalul de la Veneția în 2018. Filmul spune povestea unei tinere care ajunge în capitala Ungariei sperînd să se angajeze croitoreasă în legendarul magazin de pălării care a aparținut părinților săi. La proiecție vor fi prezenți regizorul și actorul Vlad Ivanov, care vor răspunde întrebărilor publicului. (Adina Popescu) 

● Fostul politician și fostul ministru al Culturii Theodor Paleologu va face în fiecare marți o emisiune la Radio Guerrilla care se va numi Metope. E de sperat că emisiunea va fi diferită de toate cele cu care ne-am obișnuit (și de care ne-am săturat) la radiourile noastre private și sprințare. Nu că Theodor Paleologu n-ar fi și el sprințar. Dar la un cu totul alt nivel decît cel pe care-l pot atinge DJ-ii și animatorii care se tot perindă pe la aceste posturi. Poate că orele de difuzare, între 14 și 16, sînt însă cam nepotrivite într-o țară în care siesta nu e oficializată. (Andrei Manolescu)

Mai multe