Festivalul de Jazz de la Gărîna, Opera Nights, Radu Cosaşu
● Cartea istoricului american Timothy Snyder – Bloodlands: Europe between Hitler and Stalin, tradusă anul trecut în româneşte sub titlul Tărîmul morţii: Europa între Hitler şi Stalin, este o istorie crudă a crimelor în masă săvîrşite în Estul şi centrul Europei şi a calculelor politice din vremea celor doi tirani care au dus la aceste crime. Cine crede că ştie totul despre perioada respectivă va afla, citind cartea, că se înşală. Autorul pune toate lucrurile descoperite cap la cap şi le prezintă în mod sec, ca un om de ştiinţă. Rezultatul e de-a dreptul îngrozitor. De altfel, de-a lungul timpului, Dilema veche a publicat texte pe această temă, semnate de Timothy Snyder. (Andrei Manolescu)
● Prin Bucureştii lui Caragiale de Dan Roşca (Editura Ars Docendi, 2012) este o reconstituire „la pas“ a străzilor, caselor, locurilor bucureştene din vremea lui Caragiale. Minuţios şi exact, autorul descrie tot, evocă atmosfera, ţese pînza prezenţelor caragialiene, pornind de la personaje, denumiri ori citate din operă. Pentru un oraş lovit din toate părţile – aşa cum a fost Bucureştiul în ultimele decenii –, punerea în pagină a vremurilor cînd urbea începea să se modernizeze e nu numai fermecătoare, dar şi utilă pentru a reconstitui, pe cît se mai poate, identitatea bucureşteanului autentic. (Mircea Vasilescu)
● Seria de autor a Supravieţuirilor lui Radu Cosaşu, de la Editura Polirom, a ajuns la volumul V – Logica. Vă pot spune doar atît – nu există lectură mai tonică, mai tulburătoare şi mai ataşantă decît această mărturie a celui care „a deprins cu greu meseria omului care stă acasă şi nu face nimic.“ În caz că vă întrebaţi ce cărţi să vă luaţi în vacanţă, mergeţi pe mîna noastră. Aproape că n-o să mai conteze destinaţia aleasă. Dacă nu plecaţi, să ştiţi că Sanseverina, Ecaterina, tanti Verona sau alte personaje feminine fabuloase ale lui Radu Cosaşu nu sînt pretenţioase, aşa că vă puteţi împrieteni cu ele şi la o terasă umbroasă din oraş. (Ana Maria Sandu)
● După seria de articole dedicate recent, de Dumitru Ungureanu, trupelor Phoenix şi Sfinx, în rubrica sa din Suplimentul de cultură, în nr. 420 al Observatorului cultural, traducătorul George Volceanov publică un substanţial eseu despre paradoxurile rock-ului românesc în comunism. Analiza este coerentă şi aduce multe informaţii, însă trebuie să-l corectez acolo unde crede că versul lui Florin Iaru – „aer cu diamant“ (sic!) –, care a şi dat titlul celebrului volum colectiv, ar fi „o stîngace traducere a sintagmei“ beatles-iene „the sky with diamonds“. Nu este o traducere, este chiar un citat, asumat în cheia ironiei, ca multe, foarte multe din versurile optzeciştilor. Altfel, foarte interesant eseu despre cultura pop din comunism! (Marius Chivu)
● Grupajul dedicat lui Alexandru Muşina în ultimul Observator cultural, cîteva texte rare în care e evocat un scriitor unic, „miracolul perpetuu al unei inteligenţe ironice“ (Caius Dobrescu), „omul căruia îi datorez esenţialul“ (Andrei Bodiu), „un mentor informal, o instituţie alternativă“ (Paul Cernat), un „om care gîndea fără întrerupere“ (Livius Ciocârlie), „un Păcală înţelept, filozof, nebunul-înţelept al literaturii noastre, Regele Sărbătorii. Regele Dimineţii“ (Ruxandra Cesereanu), un „şef de şcoală poetică „ (Radu Vancu). De răscitit! (Simona Sora)
● Între 10 şi 15 iulie, Opera Nights 2013, la Castelul Corvinilor din Hunedoara şi la Magna Curia din Deva. Vor participa orchestra, corul şi soliştii Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski“, Constanţa, împreună cu artişti de la Opera Naţională Bucureşti şi Teatrul Naţional de Operetă „Ion Dacian“ – Bucureşti, dar şi din Japonia, Spania, Ungaria, Serbia şi Republica Moldova. Şi pentru că vorbim de operă, sună tentant spectacolul Trubadurul de Verdi, pe 11 iulie, în decorul de la Castel. (Adina Popescu)
● Duminică, 7 iulie, începe Festivalul de Poezie şi Jazz de la Mogoşoaia. Primul spectacol – de la ora 18 – îi are ca protagonişti pe poetul Traian T. Coşovei şi pe muzicienii de la Three for Helen, care vor cînta alături de saxofonistul Cătălin Milea. (Matei Martin)
● Pînă în septembrie, la MNAC puteţi vizita expoziţia internaţională „Good Girls“ – artă contemporană „gender“, dedicată artei feministe şi obiectelor create exclusiv de femei, din mai multe generaţii. (Stela Giurgeanu)
● N-am aici destul spaţiu ca să fac o listă cu toate motivele pentru care ar trebui să vă urcaţi miercurea viitoare într-o maşină sau într-un tren (pînă la Reşiţa Nord, cu schimbare în Caransebeş, la 6 dimineaţa) şi să mergeţi la Festivalul de Jazz de la Gărîna. Scriu doar cîteva nume: Bill Frisell, Charles Lloyd, John Surman, In the Country, Magnus Öström (pentru restul, intraţi pe site-ul festivalului: www.garana-jazz.ro) şi sper c-o să ne vedem acolo. (Luiza Vasiliu)
● Joi, 4 iulie, începînd cu ora 19, sînteţi invitaţi pe terasa librăriei Humanitas Kretzulescu să petreceţi o „seară americană“ alături de T.O. Bobe, Vali Florescu, Iulia Gorzo şi Radu Paraschivescu, care vor recompune „fabulosul şi devoratorul“ oraş Los Angeles, din cartea Vise de pe Bunker Hill a scriitorului John Fante. (Patricia Mihail)