Femei pe Mătăsari, Romanian Design Week, Planeta Petrila

● Pe 3-4 iunie va avea loc Festivalul Filmului Petrilean. La TIFF va avea premiera documentarul lui Andrei Dăscălescu, Planeta Petrila, produs de HBO, al cărui protagonist este inegalabilul, imprevizibilul și irepetabilul Ion Barbu. Totul se leagă, așadar. (Ana Maria Sandu)

● Cercul (The Circle, 2017, James Ponsoldt), cu Emma Watson, Tom Hanks – o distopie ce, pe măsură ce filmul înaintează, ți se face teamă că ar putea deveni realitate. (Iaromira Popovici)

● De vineri, 26, pînă duminică, 29 mai, are loc Festivalul Femei pe Mătăsari – trei zile de muzică, modă, conferinţe, concursuri şi alte evenimente. Haideţi să vedeţi frumuseţea străzii Mătăsari. (Cristina Ştefan)

● Mai aveţi timp pînă duminică, 28 mai, să vedeţi lucrările din cadrul Romanian Design Week, un eveniment anual care promovează designul românesc contemporan drept instrument ce poate contribui la progresul social, economic și cultural. Expoziția centrală, găzduită de viitorul Mega Image Concept Store din strada Grigore Cobălcescu, nr. 45, reunește anul acesta 200 de lucrări semnate de 150 de designeri și arhitecți. (Cristina Ştefan)

● În această perioadă nu pot decît să recomand fără originalitate, exact așa cum am făcut și altădată, turneul de tenis de Mare Șlem de la Roland Garros, împreună cu un castron de căpșune, în fața televizorului fixat pe canalul Eurosport. Asta pentru cine nu și-a luat bilete să vadă totul în direct. Cred că anul acesta telespectatorilor români li se va adăuga unul important, despre care se spune că, în ciuda trecutului său glorios, nu mai are acces pe acele arene de la Paris nici dacă plătește bilet. (Andrei Manolescu)

● În perioada 29 mai-18 iunie, la Muzeul Naţional Cotroceni, expoziţia „Aici-Acolo. Artişti din România şi Diaspora. Trasee subiective din anii ’80, atunci şi acum“, prilejuită de Ziua Diasporei. Vor fi prezenți artiști din afara granițelor – Paris, Avon, Innsbruck, Geneva, Düsseldorf, Dortmund, Aachen, Portland –, dar şi din România. (Dana Călinescu)

● Ediţia de anul acesta a Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere de la Iaşi (FILIT) se anunţă foarte tare. Cap de afiş: doi autori laureaţi ai premiului Nobel: Svetlana Aleksievici şi Gao Xingjian. Aşa că rezervaţi-vă locurile încă de pe acum. Festivalul va avea loc în perioada 4-8 octombrie. (Matei Martin)

● La Polirom, tocmai a apărut a doua ediție a lucrării Madeei Axinciuc Profetul și oglinda fermecată. Despre imaginație și profeție în Călăuza rătăciților de Moise Maimonide – o carte care pune la dulce încercare pe orice cititor care vrea să nu se (mai) rătăcească. Un excelent comentariu la una dintre cărțile fundamentale ale culturii iudaice, un gest de curaj intelectual despre care însuși Moshe Idel ne spune că este o intrare în labirintul gîndirii maimonidiene urmată de o ieșire în pace. Maimonide a scris Călăuza rătăciților în 1190, pentru intelectualii evrei ai timpului, năuciți la confluența dintre creștinism și islam. Este calea unei regăsiri, a limpezirii și a clarificărilor. O cale care, chiar dacă ar putea contraria pe ne-evrei, are virtuțile ei indiscutabile. Folosind imaginația și profeția, Madeea Axinciuc găsește relevanța eternă a acestei mari cărți. (Sever Voinescu)

Mai multe