Farmecul discret al patinei și alte mici istorii culturale, Academia politică de la Aiud, Observator cultural, O Stea în Galeria Teatrului Bulandra

12 martie 2020   DILEMA VECHE VĂ RECOMANDĂ

 Dacă vi se face dor să recitiți articolele de istorie a ideilor scrise de profesorul Alexandru Ofrim în Dilema veche și în Dilemateca, în perioada 2005-2019, avem o veste bună: le puteți găsi reunite în consistentul volum Farmecul discret al patinei și alte mici istorii culturale, apărut recent la Editura Humanitas. (Matei Pleșu)

 Acum, că pandemia închide şcoli, teatre, ţări şi aeroporturi, vă recomand trei cărţi de călătorie (la limita antropologiei şi etnologiei), toate remarcabile, din trei zone diferite ale planetei: Expediţiile Zoo Quest de sir David Attenborough – explorările din America de Sud din tinereţea faimosului naturalist (Editura Publica), Aventura arctică de Peter Freuchen – prima descindere umană în Groenlanda (Editura ART) şi Sahara. O poveste adevărată despre supravieţuire de Dean King – naufragiul unor marinari americani pe coasta africană în 1815 (Editura Corint). (Marius Chivu)

 O nouă apariție editorială la Polirom: Academia politică de la Aiud. Deținuți politici în România anilor ’80, de Borbély Ernö, ediţie îngrijită de Dalia Báthory și Andreea Cîrstea. Volumul, publicat cu sprijinul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, este rezultatul celei mai ample campanii de culegere de interviuri cu foşti deţinuţi politici din România anilor ’80, iniţiată de Borbély Ernö, el însuşi încarcerat la Aiud în aceeaşi perioadă. Mărturiile reunite aici sînt însoţite de o analiză a contextului care a făcut posibilă detenţia politică, astfel încît cititorul să înţeleagă pe deplin evenimentele relatate. Un volum necesar, care constituie o sursă documentară importantă pentru clarificarea unei părţi a istoriei recente. (Anda Docea)

 Revista Observator cultural tocmai a împlinit 20 de ani. La Editura Casa de pariuri literare a apărut o antologie de texte care ilustrează această istorie cu articole și interviuri publicate de-a lungul celor două decenii în gazetă: Spiritul critic în acțiune. Observator cultural 4x4. E și o scurtă istorie a vieții culturale recente, cu vîrfurile ei, cu marile performanțe și micile războaie. (Matei Martin)

 „Mai am o îndoială. Poate că e mai mult o temere: oamenii nu mai sînt apţi de iubire. Iar fără iubire nu se face nimic pe lumea asta. Totul trebuie iubit: oamenii, meseria, dreptatea, soarele, marea, piatra, pomul, locul în care trăieşti, totul. Poate nu mai avem timp de iubire? Anticii, iubind, gîndeau şi construiau pentru eternitate. Noi trăim prea mult pentru azi şi prea puţin pentru mîine.“ – Gina Patrichi. „O Stea în Galeria Teatrului Bulandra“ – expoziția deschisă în Sala „Liviu Ciulei“, marcînd cea de-a 84-a aniversare a artistei, este o invitație și o provocare în a descifra măsura timpului „de aur“. Fotografiile, cele mai multe inedite, au fost dăruite iubitorilor de teatru-artă  prin bunăvoința Oanei Anagnoste, fiica actriței, și a UNITER-ului. Expoziția rămîne o permanență a Mărțișorului din acest an: Gina Patrichi (8 martie 1936 – 18 martie 1994), fragment de biografie în imagini. (Ruxandra Mihăilă)

Mai multe