Etnogeneză şi ţuică, Dovlatov, Discursul ironic şi efectele lui

● Creasta, acum, de la Rusalii pînă-n Sînziene, pornită înainte de răsărit, cu tot parfumul dimineților de mai/iunie și cu toate gîndurile răvășite de citadin hăituit între ciocane și nicovale cu vechime variabilă. Și un amănunt bio… frunza de brusture, cărnoasă, acoperitoare, care ține umbra mai bine decît paiul China hand-made, suculentă fiind și cu atît mai răcoroasă… (Ruxandra Mihăilă)

● Poate că am pierdut în Vintilă Mihăilescu un rubricant al revistei noastre, dar Editura Polirom a cîştigat un autor mai prezent în librării. După ce anul trecut a coordonat volumul De ce este România altfel? Avatarurile excepţionalismului românesc şi a publicat Hotel Ambos Mundos. Scurt eseu de antropologie borgesiană, anul acesta a revenit cu o nouă colecţie de eseuri (unele publicate chiar la noi în revistă) intitulată Etnogeneză şi ţuică. Spicuiesc cîteva titluri: „Dereticatul yen al şosetelor“, „Freud şi hîrtia igienică“, „Apocalipsa plictisului“, „Farmecul pierdut al suferinţei“, „Excepţionalismul românesc al corupţiei“, „Coaliţia piticilor“… E despre români şi despre România, fireşte. (Marius Chivu)

● Conferința susținută de Radu Paraschivescu pe tema „Discursul ironic și efectele lui“, joi, 14 iunie 2018, de la ora 18,30, la Muzeul Municipiului București – Palatul Suțu. Radu Paraschivescu va vorbi despre strategiile ironiei și efectele ei secundare. Ironia politică, foloase și ponoase. Campioni și victime notorii ale ironiei. (Adina Popescu)

● Filmul Dovlatov (regia Aleksei Gherman Jr.) intră pe ecrane. Nu-l ratați. Șase zile fabuloase din viața unui scriitor rus care nu a reușit să publice nimic în URSS-ul anilor ’70, cînd înghețul cultural atinsese apogeul, iar mecanismele propagandei deveniseră din ce în ce mai absurde. Scriitorul Serghei Dovlatov încearcă cu disperare să nu abdice de la principiile sale, chiar dacă asta înseamnă dezamăgire și angoasă. Va emigra și va deveni cunoscut în SUA, după moarte. Căutați și Rezervația Pușkin (Editura Humanitas, 2007), ca să aveți un tablou cît mai complet despre personaj. (Ana Maria Sandu)

● „Clasici ilustraţi“ de la Editura ART, o nouă colecţie de cărţi vechi (fundamentale) într-o formulă splendidă grafic: Dicţionar de idei primite de-a gata de Flaubert, Doctorul Jekyll şi domnul Hyde de R.L. Stevenson, În răspăr de J.K. Huysmans, Frankenstein de Mary Shelley şi Dracula de Bram Stoker. Ah, să mai fi fost din nou copil! (Marius Chivu)

Mai multe