Ecaterina cea Mare, Cinepolitica, Johan Cruyff

3 aprilie 2018   DILEMA VECHE VĂ RECOMANDĂ

● Mihai Șora, cuvînt către tineri: „Dar biblioteca virtuală, biblioteca aceea care stă în cîțiva centimetri pătrați și poate fi plimbată oriunde, care poate fi luată în bagaj cum iei un pieptene ori periuța de dinți, ei bine, această bibliotecă este privilegiul, formidabilul cîștig al generației de azi. Dacă faci ca paginile marilor cărturari ai lumii să ajungă din tabletă între circumvoluțiunile tale, dacă deschizi bine ochii, învățînd ceva din ceea ce citești, nu vei fi nicio-dată un om fără rost. Și vei descoperi că nu există salvare individuală în absența omeniei, că tu însuți ești parte a țării tale, că trebuie să pui umărul la ridicarea ei și că apar momente, în istorie, cînd – dacă mintea și umărul tău nu sînt prezente – țara aceea care este țara ta se prăbușește“ – integral pe Facebook, martie, 2018. (Ruxandra Mihăilă)

● Venerabilul Mihai Şora va susţine o conferinţă, pe 15 aprilie, în cadrul seriei iniţiate la Teatrul Naţional din Bucureşti. N-ar trebui ratată. (Marius Chivu)

● Un reportaj de Sorana Stănescu, despre doctori şi credinţa în Dumnezeu, din cel mai recent număr DoR: http://www.decatorevista.ro/doctori-si-dumnezei. (Cristina Ştefan)

● Dacă acest număr al revistei noastre tot apare cu o zi înainte de Vinerea Mare, recomand consistenta biografie Ecaterina cea Mare. Portretul unei femei (Editura ALL) de Robert K. Massie, unul dintre cei mai faimoşi biografi americani de azi. Cartea este de referinţă, fiind amplu recenzată în reviste precum The New York Times Book Review, Newsweek sau The Washington Times. (Marius Chivu)

● A apărut primul volum din corespondența lui Dostoievski, Scrisori I (1837-1859) la Editura Polirom, traducere de Leonte Ivanov. O reconstituire a unei lumi și intimitatea unui personaj fabulos. (Ana Maria Sandu)

● Numărul din martie al revistei timișorene Orizont cuprinde un amplu interviu acordat de Vasile Popovici despre Virgil Ierunca. O evocare pe cît de afectuoasă și de emoționată, pe atît de lucidă a acestui mare intelectual român, care, de la microfonul Europei Libere, a ținut sus standardul cultural al României în deceniile în care România singură, îngenuncheată, nu mai putea să și-l respecte. Rar ne mai aducem aminte de Virgil Ierunca și de Monica Lovinescu, ceea ce spune totul despre noi, cei de acum. Salut din acest colț de pagină al Dilemei vechi apariția acestui interviu, excelent realizat de Alexandra Mănescu. (Sever Voinescu)

● „Un tip cu un defect în materie de fotbal: nu mă pot concepe altcumva decît în vîrf. Ca jucător sau antrenor, nu sînt capabil să fac ceva la nivel scăzut. Nu pot să gîndesc decît într-o singură direcție. Tot mai sus. Spre cît mai bine cu putință. Iată de ce, pînă la urmă, a trebuit să mă opresc.“ Nu-i așa că citatul pare interesant? E din prefața autobiografiei lui Johan Cruyff, (tradusă la editura Publica în 2017), cunoscutul fotbalist și antrenor olandez care „s a oprit“ în urmă cu doi ani. (Andrei Manolescu)

● Între 18 şi 22 aprilie se desfăşoară la Bucureşti Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica. În competiţie sînt filme recente pe teme sociale şi politice – e, într-un fel, un festival al actualităţii fierbinţi din Europa şi din lume. Programul poate fi consultat la adresa www.cinepolitica.ro. (Matei Martin)

Mai multe