DokStation, Despre tandreţe, Persona

11 septembrie 2018   DILEMA VECHE VĂ RECOMANDĂ

● Revista timișoreană Orizont, august 2018, scumpă la vedere în Bucureștiul iubit. Un număr splendid, sumar + ilustrații, cu trimitere la Festivalul Internațional de Zmeie desfășurat în orașul de pe Bega la început de iunie, un experiment inedit ce „propune un concept cultural unic, care face să interfereze artele vizuale și literare cu arta mînuirii și înălțării zmeielor“. Din bogatul sumar am reținut grupajul aniversar Cornel Ungureanu 75, un interesant interviu cu scriitorul rus Mihail Șișkin, realizat de Cristian Pătrășconiu, și Vladimir Tismăneanu despre „bulversarea valorilor“. Selecția, aleatorie, se vrea o invitație la lectură. În plus, fantezia debordantă a creatorilor de zmeie inundă litera și te obligă la desant în arte vizuale. (Ruxandra Mihăilă)

● Despre tandrețe – noul spectacol regizat de Felix Alexa, după un text inedit al lui Matei Vișniec, în premieră la Teatrul Dramaturgilor. Cu o distribuție de excepție, Catrinel Dumitrescu, Șerban Pavlu, Ada Galeș, Sandra Ducuță și Ștefan Iancu. Un bun început pentru noua stagiune de teatru în București. Următoarele spectacole au loc pe 15 și 16 septembrie. (Stela Giurgeanu)

● A treia ediție a festivalului Outernational Days, care celebrează diversitatea etnică muzicală, are loc anul ăsta, între 19 și 23 septembrie, în mai multe locuri din București (Control, MNAC, Biserica Anglicană, hub-ul Hermitage) şi presupune nu mai puţin de 15 concerte -live, zece DJ-seturi, două proiecții de film documentar, cinci conferinţe și o instalație de artă contemporană curatoriată de ÎnContext Slănic Moldova. Citez din comunicat: „În contextul contemporan al migrațiilor și schimbărilor geopolitice, cultura – și în special muzica – este influențată de aceste transformări și mutații constante. De la hibrizi electronici din Orientul Mijlociu (Iran, Egipt și Liban) la muzică de transă din Mongolia sau Indonezia și muzică sacră din Zimbabwe, festivalul investighează muzica cu trupe și artiști din Egipt, Iran, Zimbabwe, Rusia, Israel, Turcia, Liban, Germania, Austria, Polonia, Australia, Elveția, Suedia și România.“ Mai multe pe pagina de Facebook a festivalului. (Marius Chivu)

● Două festivaluri simpatice, pe care le recomand și pentru conținut, și pentru atmosferă: DokStation Music Documentary Film Festival, ajuns la a treia ediție, care are loc în perioada 13-16 septembrie 2018, în mai multe locuri din București. Programul îl găsiți aici: www.dokstation.ro/program2018. Și Pelicula – Latin American Experience, ediția tot cu numărul 3 (12-16 septembrie, București). Filme, gastronomie, muzică, dans, workshop-uri, oameni, focus Peru. (Ana Maria Sandu)

● Joi, 13 septembrie, la Unteatru va avea loc premiera spectacolului Persona (regizor: Peter Kerek), realizat după binecunoscutul film al lui Ingmar Bergman. Nici alte spectacole din stagiunea curentă de la Unteatru nu sînt de neglijat: Pescăruşul (regizor: Andrei Şerban), Blackbird (regizori: Andrei şi Andreea Grosu) sau Înapoi în iarnă (regizor: Andreea Cristina Borţun). (Cristina Ştefan)

● Dacă aţi terminat cu cărţile de vacanţă, poate e vremea pentru două lecturi covîrşitor de serioase: clasica Genă egoistă de Richard Dawkins (Editura Publica) şi mai noua Genă. O istorie fascinantă de Siddartha Mukherjee (Editura ALL), asta ca să aflaţi, cu fascinaţie şi stupoare, ce face gena din om. (Marius Chivu)

Mai multe