Detectivii din Louisiana, "Limelight", "Povestiri cu Basil şi Josephine"
● Nu ştiu dacă v-aţi pus pînă acum întrebarea, dar varianta online a revistei The Atlantic (www.theatlantic.com) oferă răspunsul, într-un fragment video cu Sam Kean (jurnalist pe teme ştiinţifice), ilustrat cu multe picturi şi fotografii: „Why We Tend to Show Our Left Side in Pictures“. E „un mic mister al ştiinţei“: studiind un mare număr de portrete, cercetătorii au constatat că aproximativ 60% dintre subiecţii fotografiaţi îşi arată partea stîngă. Mai mult, studiind reprezentările lui Isus în istoria picturii, aceiaşi cercetători au observat că 90% dintre întruchipările Mîntuitorului sînt tot cu partea stîngă la vedere. Detalii pe www.theatlantic.com. (Mircea Vasilescu)
● Joi, 20 februarie, Havana Club Orchestra vine la Clubul Ţăranului cu – ce altceva? – ritmuri cubaneze, de final de iarnă sau început de primăvară. Şi dacă nu aveţi chef de Cuba, tot joi, movie night la Green Hours cu Chaplin şi al lui Limelight. (Adina Popescu)
● Amintirea primei întîlniri şi portretul pe care Norman Manea i-l face prozatorului britanic Paul Bailey în Observator Cultural nr. 709: „Un englez cu o bizară şi rară slăbiciune pentru România! Ştia, într-adevăr, cine e Bacovia, din care şi recita, din cînd în cînd, dar îl ştia şi pe nenea Iancu al nostru, în care regăsea un alt tip de seducţie spirituală, complementară, care întregea imaginea unei fascinante zone exotice a creativităţii europene, de care se simţea, cu gratitudine, atras. Paul fusese, cu ocazia unei vizite în România sumbră şi codificată a anilor ’70, victima cîtorva întîmplări haotice şi absurde, care, paradoxal, i-au stimulat imaginaţia şi interesul, precum se recunoaşte stimulat adesea de ceea ce iese din rutină şi banalitate, sfidînd convenţionalul şi aşteptările.“ (Marius Chivu)
● Băcănia Donia, în zona Piaţa Amzei. Măcar pentru şunca de curcan şi sucurile naturale de mere, dacă nu şi pentru multe altele care par OK, dar pe care n-am apucat să le încerc. (Iaromira Popovici).
● Pe site-ul www.coudal.com (un interesant experiment în online publishing, realizat de Coudal Partners, o firmă de design din Chicago), aruncaţi o privire pe MoOM – Museum of Online Museums. Sînt adunate la un loc muzee online şi (link-uri către) site-uri ale muzeelor din lume, de la cele mai serioase (Rijksmuseum, Smithsonian, d’Orsay etc.) pînă la cele mai frivol-simpatice, precum Muzeul Şerveţelelor Umede (www.moisttowelettemuseum.com) sau American Package Museum (un muzeu online al ambalajelor, www.packagemuseum.com). (Mircea Vasilescu)
● Un concept american, transpus pe plaiuri mioritice: yard sale, 22 februarie, Dianei 4, Bucureşti, de la ora 10 la 18. Organizatorii vă invită să „scotociţi“ printre „dulapuri, cufere şi valize pline de minuni“. Un tîrg eco. (Stela Giurgeanu)
● Povestiri cu Basil şi Josephine ale lui Scott Fitzgerald (Polirom, 2014) e un volum care a apărut de curînd. Cele 14 povestiri sînt de-o seninătate înduioşătoare. O lume suspendată, nişte adolescenţi îndrăgostiţi, care vorbesc despre lucruri importante, petreceri, relaţii sociale. Textele au fost scrise în 1928, în timp ce Fitzgerald lucra la Blîndeţea nopţii, şi au fost publicate în Saturday Evening Post. (Ana Maria Sandu)
● Restaurantul pescăresc Ancora, de pe Şoseaua Nordului. Nu ieftin, dar gustos, şi binevenit printre puţinele restaurante de peşte din Bucureşti. Există hamsii, stavrizi, guvizi, scoici, melci, creveţi, dar şi mitologicul calcan. Ţuică şi/sau limoncelo făcut acolo din partea casei. Şi Marius Tucă, patronul, salutîndu-şi vivace clienţii printre mese. (Iaromira Popovici).
● De cîteva săptămîni încoace, HBO difuzează True Detective (Detectivii din Louisiana), cel mai bun serial de televiziune de după Breaking Bad. Metanaraţiune existenţială horror, filmată pe peliculă, cu Matthew McConaughey în rol de detectiv al apocalipsei şi Woody Harrelson echilibrînd stîngace dezastrul, True Detective aduce angoasa în casele dvs. În fiecare luni, de la ora 22. Sau oricînd, pe www.hbogo.ro (Luiza Vasiliu)
● Oliver Sacks, Omul care îşi confunda soţia cu o pălărie (Editura Humanitas), o minunată antologie de cazuri psihice explicate cu ştiinţă şi umor. (Matei Martin)