Detectareplagiat.ro, Romanian Design Week, „Playing the Granny Card“
● O impresionantă carte despre bani a fost publicată la Institutul European din Iaşi. Intitulată Feţele monedei – O dezbatere despre universalitatea banului, este semnată de mai vechiul colaborator al revistei noastre, profesorul de economie Dorel Dumitru Chiriţescu. N-am citit-o încă, dar fiindcă de-a lungul timpului am citit articolele scrise de Dorel Dumitru Chiriţescu, nu mă îndoiesc că şi cartea e la fel de interesantă şi clarificatoare în privinţa unor chestiuni economice despre care unii îşi pot imagina că sînt greu accesibile. (Andrei Manolescu)
● Un articol inteligent şi viu în The Atlantic (online, aici: http://www. theatlantic.com/magazine/archive/2015/06/playing-the-granny-card/392105/): „Playing the Granny Card“ de Liza Mundy. Pornind de la observaţia că doar în cazul speciei umane şi al balenelor ucigaşe femela trăieşte mult timp după ce nu mai are funcţie de reproducere, autoarea ajunge la discutarea unor femei celebre şi puternice din lumea de azi (Angela Merkel, Hillary Clinton, Christine Lagarde), care „redefinesc ideea de bunicuţă“. (Mircea Vasilescu)
● Vineri, 22 mai, de la ora 19, la Unteatru, spectacolul Cel mai frumos roman din lume, după un text de Larry Tremblay, cu Nicoleta Lefter şi Ionuţ Gama. (Stela Giurgeanu)
● Volumul Culorile sunetelor. Muzica şi artele vizuale, coordonat de Ioan Big şi Radu Lupaşcu, RAO, 2015, ce se va lansa la Bookfest. Una dintre puţinele contribuţii la studiul culturii populare autohtone. Din cuprins, printre altele, interviuri cu Cristian Mungiu, Ada Solomon, Hanno Hofer, Vlaicu Golcea, Nicu Alifantis, Adrian Enescu. (Iaromira Popovici)
● Dacă vreţi să aflaţi ce mai e nou în materie de design, nu rataţi Romanian Design Week. Pînă pe 24 mai, peste 130 de designeri îşi expun creaţiile în Expoziţia Centrală de la Hanul Gabroveni (str. Lipscani 84-90). Combinaţia e cît se poate de reuşită – arhitectură, design de interior, modă, design de obiect sau de grafică şi ilustraţie – şi se adresează atît profesioniştilor, cît şi publicului larg. (Ana Maria Sandu)
● A apărut un soft gratuit de detectare a plagiatelor. Sloganul mi se pare irezistibil: „Află înaintea profesorului tău dacă lucrarea ta este original sau plagiat“. Aşa că, dacă aţi scris o lucrare de licenţă sau de doctorat sau dacă aţi pus pe cineva să vă scrie un proiect de cercetare, aveţi acum instrumentul pentru a verifica originalitatea (nu şi autenticitatea). Programul poate fi descărcat la http://www.detectareplagiat.ro/. (Matei Martin)
● În ultimii ani, noua generaţie de critici literari, printre care Adrian Lăcătuş, Paul Cernat sau Dan Gulea, a dat cîteva studii bune şi foarte bune despre avangarda românească. Un studiu foarte interesant şi foarte bine documentat, cu investigaţii de arhivă, care merge dinspre literatură înspre artele plastice, a publicat Mădălina Lascu: Imaginea oraşului în avangarda românească (Editura Tracus Arte, 2014). Doctorat la origine, substanţialul studiu de peste 400 de pagini, care conţin şi nenumărate reproduceri de artă, este girat şi recomandat de Ion Bogdan Lefter şi Ion Pop. (Marius Chivu)
● Sîmbătă, de la ora 19, la WASP – Working Art Space and Production, Dreamscape, o producţie de teatru de expresie hip-hop, scrisă şi regizată de Rickerby Hinds. Spectacolul e prezentat de Departamentul de Teatru, Film şi Producţie Digitală al Universităţii California, Riverside, în colaborare cu Hindsight Collab. Evenimentul tragic din 1998 din Riverside, care a dus la uciderea lui Tyisha Miller de către forţele de poliţie chemate să o ajute, este reimaginat ca un dialog rap punctat de elemente de coregrafie hip-hop. (Adina Popescu)
● Anul ăsta, Republica Cehă e ţara invitată la Bookfest. N-o rataţi, aduce la Bucureşti cîţiva scriitori brici, plus nişte dezbateri despre Havel, Hrabal, Kundera. Programul complet, aici: http://www.bookfest.ro/evenimente/program-tara-invitata. (Luiza Vasiliu)