Despre somn, Cultura română pe înțelesul patrioților, Tidying Up with Marie Kondo

8 ianuarie 2019   DILEMA VECHE VĂ RECOMANDĂ

● „Constantin BRANCUSI Sculpture“. O expoziție fascinantă, care-ți taie respirația. Te înmărmurește. 11 capodopere „cioplite“ de Brâncuși sînt expuse la Muzeul de Artă Modernă din New York, pînă pe 18 februarie. La numărătoarea finală ar trebui să intre și soclurile, adevărate piedestale de închinăciune, la rîndu-le capodopere, modul cu modul, piesă cu piesă. Curatorii expoziției: Paulina Bobocha și Mia Mathias. Și, revenind, te oprești la Hobița. Și tot înmărmurit rămîi… Da, e posibil, iarăși și iarăși e posibil să rămîi cu gura căscată privind spectacolul, reluat după decenii, de indiferență, incultură (la orice grad ar fi ea evaluată), imbecilitate, lipsă de patriotism (în cel mai minimal grad). Vorbim de trădare de țară?! Haideți la Hobița, domnilor miniștri. In corpore. Rușine! Apropo, nici pînă acum nu mi-au fost returnați banii pentru achiziționarea Cumințeniei Pămîntului… Ministerul Culturii promisese scadența în 2018. A trecut. De ce nu se realocă aceste sume în contul Hobița? Nu se poate, va zice sfătos Guvernul Dăncilă. Nu se pot direcționa banii spre alte scopuri. Dar ca să se prăbușească Hobița se poate. Zi de zi, șipcă cu șipcă. O auziți cum trosnește, stimați guvernanți de mucava?! (Ruxandra Mihăilă) 

● Despre somn. De ce este vital să dormim și să visăm, cartea lui Matthew Walker, apărută la Editura Vellant, traducere de Emilia Vasiliu, îți schimbă pur și simplu perspectiva asupra vieții nocturne. După ce am citit-o am devenit mai atentă și mai grijulie cu somnul meu. (Ana Maria Sandu) 

● Că tot sîntem la început de an, că tot e un bun moment să ne facem ordine în casă și-n viață: pe Netflix a apărut serialul Tidying Up with Marie Kondo. O japoneză haioasă și severă în același timp care te învață – printre multe altele – cum să-ți organizezi biblioteca. Ce mai așteptați? (Matei Martin) 

● Săptămîna aceasta, două lansări de carte, la librăria Humanitas Cișmigiu, pe care e musai să nu le ratați: vineri, 11 ianuarie, de la ora 19, Nora Iuga – alături cu drumu (Editura Casa de pariuri literare), vor vorbi Nora Iuga și Bianca-Burța Cernat, și marți, 15 ianuarie, tot de la ora 19, Mircea Vasilescu – Cultura română pe înțelesul patrioților (Editura Humanitas), vor vorbi, alături de autor, Mircea Cărtărescu și Ioan Stanomir. (Adina Popescu)

Mai multe