„Daguerreobase“, „Fîntîni și statui ascunse ale Bucureștiului“, Manon

23 martie 2016   DILEMA VECHE VĂ RECOMANDĂ

● Joi, 24 martie, în Club Control puteți asculta un recital de lăută al lui Jozef Van Wissem, compozitor olandez avangardist, cîștigător al unui premiu la Cannes pentru coloana sonoră a filmului Only Lovers Left Alive (regizor: Jim Jarmusch). Recitalul va fi urmat de proiecția filmului. Iar sîmbătă, 26 martie, mergeți la Arenele Romane să ascultați trei trupe de peste Prut: Alternosfera, Alexandrina & band și Gîndul Mîței. (Cristina Ștefan)

● Sîmbătă, 26 martie, la o zi după Ziua Internațională a Apei, turul pietonal gratuit „Fîntîni și statui ascunse ale Bucureștiului“, organizat de Cultour. Fîntînile de pe Bulevardul Unirii, fîntîna Sărindar, Dîmboviţa şi lacurile sale, fîntîni dispărute, dar şi statui puţin cunoscute. Se pleacă în tur la ora 11, din parcul de la Piața Unirii (la ceasul de lîngă fîntînă). Nu pot decît să mă bucur că tururile pietonale devin din ce în ce mai interesante și au un succes tot mai mare. (Adina Popescu)

● Radu Niciporuc, Pascal desenează corăbii (Editura Cartea Românească). Un Jules Verne contemporan povesteşte nişte călătorii fabuloase cu ochi de reporter şi sensibilitate de poet. (Matei Martin)

● S-a încheiat recent cea de-a 36 a ediție a Salonului de carte de la Paris, ocazie cu care ministrul francez al Culturii a publicat situația economică și socială a autorilor (cum aflăm din Le Nouvel Observateur: http://bibliobs.nouvelobs.com/actualites/20160316.OBS6585/les-auteurs-sont-ils-de-plus-en-plus-pauvres.html). Sînt multe date și cifre în articol, dar concluzia sună cam așa: „Scriitorii sînt din ce în ce mai numeroși și din ce în ce mai săraci“. În mecanismul acesta intră mai mulți factori: editori, piață de carte, cititori, drepturi etc. Și, desigur, sînt autori și autori. Dar mi se pare o discuție interesantă și necesară, mai ales că situația nu e roz deloc. (Ana Maria Sandu)

● În cadrul Proiectului „Daguerreobase“, două foarte interesante conferințe despre începuturile fotografiei, susținute de Herman Maes, conservator la Nederlands Fotomuseum Rotterdam, coordonator al proiectului (joi, 24 martie, ora 11, în Amfiteatrul UNArte, Calea Griviței, 28) și, respectiv, Călina Bârza, reprezentantă a proiectului pentru România (vineri, 25 martie, ora 11, Institutul de Istoria Artei „G. Oprescu“, Calea Victoriei, 196). Expunerile vor fi însoțite de proiecții. (Ruxandra Mihăilă)

● Albumul de colorat de la Editura Publica Dincolo de linii – Colorează 119 lucrări de artă contemporană, curatoriat de Souris Hong şi tradus de Ruxandra Tudor, în care copilul dvs. se poate juca colorînd şi, în acelaşi, timp se familiarizează şi cu arta contemporană, cu formele, pattern-urile, perspectivele şi personajele ei bizare. Desenele sînt tipărite pe o singură pagină, astfel că ele pot fi înrămate în ceea ce ar putea fi prima expoziţie de artă a copilului dvs. (Marius Chivu)

● Sîmbătă, 2 aprilie, la ora 19, Opera Națională București va găzdui premiera baletului Manon – muzica de Jules Massenet, coregrafia de Kenneth MacMillan – cu un scenariu bazat pe romanul din 1731 al Abatelui Prévost, Histoire du Chevalier des Grieux et de Manon Lescaut. Spectacolul se desfăşoară sub bagheta lui Martin Yates, dirijor prinicipal al Orchestrei Simfonice a Cambridge University Music Society. (Matei Pleşu)

Mai multe