Cum să fii singur, Noaptea Muzeelor, Alexandrina

● Cum sărbătorește Alexandrina Hristov zece ani de activitate muzicală? Printr-un miniturneu, începînd cu spectacolul aniversar de joi, 19 mai, de la Sala Radio din București. Veți putea asculta la acest concert nu doar piese vechi, din cele două albume apărute pînă acum, ci și melodii noi, cuprinse într-un album ce urmează să apară la finalul anului. (Cristina Ștefan)

● Sîmbătă, 21 mai, e Noaptea Muzeelor. Așa că mergeți la muzeu. Nu doar pentru că e gratuit. Nu doar pentru că e noaptea. Ci pentru că muzeele trebuie să rămînă locuri centrale de întîlnire. Și, dacă vă place la muzeu, nu uitați să contribuiți la subscripția publică pentru Cumințenia Pămîntului. (Matei Martin)

● Sara Maitland, Cum să fii singur (Vellant, 2016, traducere de Anca Bărbulescu) – oferă „experimente și strategii pentru a ne anihila teama de singurătate“ într-o „societate alertă“ în care „să fii singur e considerat antisocial și de unii chiar îngrozitor“. (Iaromira Popovici)

● Dacă v-au plăcut cărţile Constanţei Vintilă-Ghiţulescu, vă recomand şi „Deznădăjduită muiere n‑au fost ca mine“ – Femei, onoare şi păcat în Valahia secolului al XIX‑lea de Nicoleta Roman (Editura Humanitas). O carte fascinantă, plină de tristeţe şi comic involuntar, care reconstituie, folosind  condicile ecleziastice, catastifele domneşti şi actele tribunalelor, viaţa plină de prejudecăţi, interdicţii şi pedepse a femeilor muntene în lumea bărbaţilor de acum două secole: divorţuri, adultere, infanticide, furtişaguri, vrăjitorie, prostituţie. Bietele femei, prin ce-au mai putut trece! (Marius Chivu)

● În perioada 11-22 mai va avea loc cea de-a 69 ediție a Festivalului de Film de la Cannes. Două filme românești se află în competiție: SierraNevada al lui Cristi Puiu și Bacalaureat al lui Cristian Mungiu (care va avea premiera pe ecranele românești concomitent cu proiecția de pe Croazetă). Debutul în lungmetraj al lui Bogdan Mirică, Cîini, a fost selecționat în secţiunea „Un Certain Regard“ și o să-l puteți vedea peste puțin timp la TIFF, unde va fi anul acesta în competiție. Să nu cumva să le ratați. Eu de abia aștept să le văd. (Ana Maria Sandu)

● Expoziția „Portret / Atelier. Dumitru Pasima“ este deschisă în Sala „Irina Nicolau“ de la Muzeul Țăranului Român, pînă pe 5 iunie. Dedicată unui artist complex, a cărui creație îmbină, într-o osmotică deosebit de originală, surse și motive ale unei căutări pe o plajă extrem de variată ca simbolistică și semnificație – de la elemente ale sculpturii clasice pînă la simboluri din lumea tradițională creștină, dar și motive ale culturii țărănești – expoziția se recomandă de la sine ca un eveniment cultural de excepție. De astă dată, vizitatorul citește chipuri și urmărește trăiri ale sufletului din spatele măștii de lut. Reconstituirea taberelor de creație de la Măgura, Căsoaia și Arad are nu doar valoare documentară în sine, ci trimite la o lume ce-și revendică tot mai intens locul în ierarhia istoriei contemporane. (Ruxandra Mihăilă)   

Mai multe