Cultura română pe înțelesul patrioților, One World Romania, Motorama, In a forest dark and deep

12 martie 2019   DILEMA VECHE VĂ RECOMANDĂ

● Recenta carte a lui Mircea Vasilescu – Cultura română pe înțelesul patrioților, Humanitas, 2018 – îl relevă pe autor în ipostaza inedită de cronicar, pe care nu i-o bănuiam. Cronica lui Mircea Vasilescu aduce în prezent date și mărturii ale unui timp devenit „Istorie“ prin semnificația lor și destinul personajelor din prim-plan. „Cazul ICR“ și executarea publică a lui Horia-Roman Patapievici devin, raportate la prezentul imediat, emblematice. Atunci poate că nu i-am înțeles în profunzime răul absolut. Acum, el nu are limite, iar cartea colegului nostru ne ajută să recuperăm mesajul unei epoci pe care greșit am sperat-o revolută. Demonstrația autorului are în spate și o temeinică substanță de istorie literară, ceea ce face din textul lui un document autentic. Și o lectură de rafinat bun gust. (Ruxandra Mihăilă)

● Ionel Barac și Doina Antohi susțin, lună de lună, un Microconcert la Improteca (str. Comănița 9) la care aș vedea în sală mai ales îndrăgostiți – de ei, de viață, de ceilalți. Locurile sînt puține și e nevoie de rezervare dacă vreți să fredonați cu ei. De nu sînteți tocmai îndrăgostiți, să știți că sînt șanse să plecați de acolo rîzînd în hohote, căci spectacolul muzical al celor doi este presărat cu momente de umor spontan și deseori involuntar, aproape un stand-up cu pauze muzicale. În plus, nu plătiți la intrare, ci la ieșire, doar dacă v-a plăcut. Pentru Microconcertul de luna viitoare, țineți un ochi pe pagina de Facebook a celor de la 12 Momente. (Anca Zaharia)

● De reținut și de neratat: Avi Mograbi, unul dintre cei mai surprinzători și originali documentariști contemporani, vine la One World Romania 12, participă la toate cele patru proiecții, Un moment înaintea erupției, Între frontiere, Z32, Răzbună-mi unul dintre ochi, și susține un masterclass. Interesat mai cu seamă de situații particulare ale societății din Israel, dar și de relațiile dintre israelieni și palestinieni, Avi Mograbi are, în filmele sale, abordări personale, folosind de multe ori direct cinema, devine el însuși un personaj și se implică în mod direct, inclusiv la nivel de discurs politic, reușind să-și creeze un stil aparte. Așadar, sesiunile de Q & A se anunță interesante. (Adina Popescu)

● Spuneți ce vreți, eu m-am îndrăgostit de niște ruși: Motorama, în concert duminică, 17 martie, în Club Control. (Cristina Ștefan)

● Vineri, 22 martie, la ora 19, Orchestra Națională Radio ne propune un concert dedicat în întregime lui Beethoven, sub bagheta dirijorului Ladislau Horvath. Invitat special al serii este pianistul Florian Mitrea. (Redacția)

● La Unteatru, un spectacol remarcabil: In a forest dark and deep de Neil LaBute, regizat de Iarina Demian. La premiera americană a piesei, Chicago Tribune a scris că avem în față „o meditație despre ceea ce este și ceea ce nu este adevărat, dar și despre ușurința cu care ne grăbim să judecăm greșit“, iar la premiera londoneză, The Guardian nota că „în 100 de minute, autorul ne trage covorul de sub picioare de atîtea ori, încît rămîi fără suflare“. Două personaje excelent jucate de doi actori ajunși la maturitatea talentului lor: Mihaela Sîrbu și Tudor Chirilă. Luna aceasta, se mai joacă pe 16, 27, 28 și 29. (Sever Voinescu)

Mai multe