Cu mîna pe inimă, Nimicul de temut, Umbre

24 decembrie 2014   DILEMA VECHE VĂ RECOMANDĂ

● Cîteva lecturi de sezon: două romane – Colm Toibin, Testamentul Mariei (traducere de Irina Bojin, Polirom), J.M. Coetzee, Copilăria lui Isus (traducere de Irina Horea, Humanitas Fiction); un volum de versuri – Ion Pillat, Povestea Maicii Domnului (Humanitas) şi două eseuri – Christopher Hitchens, Dumnezeu nu este mare. Cum otrăveşte religia totul (traducere de Patricia Neculae, Litera) şi Julian Barnes, Nimicul de temut (traducere de Mihai Mororiu, Nemira). (Marius Chivu)

● Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu de Andrei Ujică a apărut pe DVD. Îl aşteptam. Şi o potrivire mai bună nici că se putea: acum, cînd se împlinesc 25 de ani de la căderea regimului Ceauşescu. Pe coperta DVD-ului e şi un citat semnat de Alex. Leo Şerban: „Pentru că n-am nici umbra unui dubiu: Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu este filmul cel mai inteligent, mai inovator, mai tulburător pe care l-a dat cinematograful românesc. E ca şi cum ai vedea 25 de ani de Istorie pe derulare rapidă (trei ore); dar acele trei ore sînt suficiente ca să te gîndeşti. La Ea, la «ei» şi la tine – strivit între Ea şi «ei».“ Despre asta e vorba. Un cadou mai serios nu ştiu să recomand. (Ana Maria Sandu)

● Pe acest final de an, în loc să vă urez sănătate, vă recomand cartea de „portrete în dialog“ Cu mîna pe inimă, apărută la editura Humanitas. Martin S. Martin, medic cardiolog de origine română, emigrat în SUA, povesteşte, într-un interviu pasionant, realizat de Corina Negrea, despre experienţa americană, despre medicină şi secretele ei, despre relaţia ambivalentă cu ţara pe care a părăsit-o, şi despre multe altele. (Matei Martin)

● Albumul De Crăciun al formaţiei Jazzappella (Ana-Cristina Leonte, Ana Băncescu, Elena Moroşanu, Zoltán András, Bogdan Tudor şi Mihail Grigore), care conţine zece piese, aranjamente a cappella ale unor cîntece de Crăciun („White Christmas“, „Jingle Bells“), colinde din folclorul românesc şi unguresc şi compoziţii ale membrilor formaţiei. Între jazz, world-music şi muzică tradiţională. (Iaromira Popovici)

● Umbre, al treilea serial românesc produs de HBO. Cu suspans & umor, o imagine excelentă semnată de Andrei Butică şi un Şerban Pavlu tăios ca un bloc de gheaţă din epoca lui Clint Eastwood, Umbre se-anunţă a fi cel mai bun serial făcut pînă acum în România. Premiera e pe 28 decembrie, la HBO. A, iar ca bonus avem şi un glorios full frontal masculin, la lumina unui foc de tabără. (Luiza Vasiliu)

● Vreau să recomand un film vechi şi care deja a fost dat pe TVR2, cu un actor care nici el nu mai e de mult, dar pe care, de fiecare dată, îl redescopăr cu tot mai multă satisfacţie. E vorba de Jean Gabin şi de filmul Du Rififi à Paname, tradus sub titlul Mici răfuieli la Paris, regizat de Denys de La Patellière în 1966. Un film cu gangsteri, cum altfel, dar, mamă, ce mişto! Ca, de altfel, mai toate filmele cu Jean Gabin. Încep să înţeleg de ce bunicii mei erau topiţi după el. Poate o să se mai reia pe undeva sau poate se găsesc DVD-uri. Nu e de ratat. (Andrei Manolescu)

Mai multe