Corespondenţă, Lettres à Anne, Așteptîndu-l pe Marot

26 octombrie 2016   DILEMA VECHE VĂ RECOMANDĂ

● Teatrul independent La Scena din București, piesa Așteptîndu-l pe Marot, scrisă și regizată de Theo Herghelegiu. E ceva foarte scurt, durează o oră. Genul de spectacol fără pretenții, la începutul căruia nu știi dacă nu cumva vei fi șocat sau vei asista la ceva prea experimental, dar care, în cele din urmă, se dovedește a fi de bună calitate, amuzant și ușor de digerat (cuvîntul chiar are legătură cu Marot, cel din piesă). (Andrei Manolescu)

● Grand Cinema & More din Mall Băneasa proiectează toate spectacolele din stagiunea curentă a Teatrului Bolșoi. Astfel, în următoarele luni, va transmite live și înregistrat: Fluxul luminos de Şostakovici; Spărgătorul de nuci, Frumoasa adormită şi Lacul lebedelor de Ceaikovski, dar şi O seară contemporană sau Un erou al timpurilor noastre de Ilia Demuțki. Mai mult, cei care vor achiziționa bilete la oricare dintre aceste spectacole vor putea cîştiga o călătorie la Moscova pentru a vedea live, pe 19 martie 2017, spectacolul O seară contemporană, jucat chiar pe scena legendarului teatru. Detalii pe www.grandentertainment.ro. (Marius Chivu)

● Două volume de corespondență au ținut săptămînile trecute prima pagină a revistelor culturale. Unul, intitulat Lettres à Anne, apărut la Gallimard, conține 1200 de scrisori, scrise între 1962 și 1995, de François Mitterrand iubitei sale, Anne Pingeot. Puteți citi mai multe aici: http://bibliobs.nouvelobs.com/documents/20161005.OBS9374/exclusif-l-obs-a-lu-les-lettres-d-amour-de-mitterrand-a-anne-pingeot.html. Iar cel de-al doilea, apărut la Editura Herder, conține corespondența dintre filozoful german Martin Heidegger și fratele său. Simpatia lui pentru Führer pare cît se poate de sinceră: http://bibliobs.nouvelobs.com/idees/20161013.OBS9763/je-me-suis-inscrit-hier-au-parti-heidegger-chronique-d-un-nazi-ordinaire.html. (Ana Maria Sandu)

● Expoziția „Peisaje franceze în arta românească modernă“ – deschisă pînă la sfîrșitul lui ianuarie 2017, la Muzeul Colecțiilor de Artă din Calea Victoriei, nr. 111 – cuprinde lucrări de pictură și grafică, inspirate atît de natură, cît și de contextul urban, realizate de artiști români în timpul călătoriilor sau al studiilor în Franța. Organizată sub patronajul Ambasadei Franței la București, expoziția însumează peste optzeci de titluri aparținînd lui Nicolae Grigorescu, Ioan Andreescu, Nicolae Grant, Kimon Loghi, Gheorghe Petraşcu, Theodor Pallady, Ştefan Popescu, Iosif Iser, Lucian Grigorescu, Rodica Maniu etc. „Au fost selectate în mod riguros cele mai reprezentative lucrări din fiecare colecție; operele au fost grupate pe autori, pentru a-i pune în valoare pe toți artiștii români din muzeu care au pictat şi au desenat în Franța, contribuind astfel la înscrierea artei plastice româneşti în arta universală“ – Liliana Chiriac, șef secție Muzeul Colecțiilor de Artă, curatorul expoziției. (Ruxandra Mihăilă)

Mai multe