Copilul-problemă, Libertate30, 24 de argumente, Dark cockpit, Last Christmas
● Am văzut Copilul-problemă al regizoarei Nora Fingscheidt la TIFF. Îl puteți vedea acum la cinema. E un film de debut puternic, cu o fetiță actriță magnetică de-a dreptul. O poveste în care violența și tandrețea se iau mereu la întrecere. Sistemele clachează de obicei în fața oamenilor-„problemă“. Iar fricile, nevoia de dragoste și de protecție nu se pot măsura niciodată cu o riglă. Filmul acesta e ca un mers pe sîrmă cu ochii închiși. (Ana Maria Sandu)
● Șapte filme despre Revoluție, documentare și de ficțiune, în cadrul proiectului Libertate30, la Cinemateca Docuart, de joi, 5 decembrie, pînă marți, 10 decembrie. Puteți vedea sau revedea: După Revoluție al lui Laurențiu Calciu, Timișoara 1989 de Ovidiu Bose Paștină, Videogramele unei Revoluții de Andrei Ujică și Harun Farocki, Hîrtia va fi albastră de Radu Muntean. Toate proiecțiile de documentare sînt urmate de discuții și de Q & A, intrarea este liberă. (Adina Popescu)
● Expoziția „24 de argumente. Conexiuni timpurii în neo-avangarda românească 1969-1971“, organizată în colaborare cu Institutul Prezentului, deschisă la Muzeul Național de Artă al României pînă pe 2 februarie 2020, cuprinde lucrări semnate de renumiți artiști plastici: Horia Bernea, Ion Bitzan, Liviu Ciulei, Radu Dragomirescu, Șerban Epure (lista rămîne a fi completată individual, după vizionare) și inedite documente de arhivă ce raportează contextul cultural românesc la orbita internațională, într-un uriaș proces de revalorificare a fenomenului artistic contemporan din România. Alina Șerban, istoric de artă, curator: „Punctul de plecare l-a constituit cercetarea pe care am realizat-o în arhivele galeriei Richard Demarco, din Edinburgh, unde am parcurs materiale ce reconstituie aspecte relevante ale prezenței unor artiști români în evenimente importante din Marea Britanie.“ (Ruxandra Mihăilă)
● Expoziţia „Imagini ale vechiului Ierusalim“ de la Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi: opt litografii realizate în secolul XX, după unele dintre cele mai celebre hărţi şi vedute ale Ierusalimului şi ale Ţării Sfinte, datînd din secolul al XV-lea pînă în secolul al XIX-lea. (Marius Chivu)
● Emil Dobrovolschi și Octavian Pantiș, adică un pilot & instructor și-un om de comunicare, au scris împreună o carte în care ne spun cum să zbori prin viață ocolind furtunile: Dark cockpit. Cum să comunici, să conduci și să fii în control tot timpul, ca un comandant de aeronavă, Editura Publica, 2019. (Matei Martin)
● Last Christmas (Paul Feig, 2019, cu Emilia Clarke, Henry Golding, Emma Thompson, Michelle Yeoh), o comedie de Crăciun mai puțin fadă și siropoasă decît cele standard, avînd chiar umor. (Iaromira Popovici)
● După Valorile angajaților români, Cine sînt eu?, Adevărul incomod de la vîrful organizațiilor și nu numai, sociologul Dorin Bodea lovește din nou cu Micul zeu și viitorul muncii în panteonul fericirii, o carte produsă la aceeași editură a companiei Result Development. Un studiu despre raportarea la muncă și fericire a unor categorii de angajați. Studiile lui Dorin Bodea pun în general diagnostice precise, bazate pe sondaje și analize minuțioase făcute în acea parte a societății românești pe care o cercetează cu precădere: lumea companiilor și a marilor corporații. În cărțile lui Dorin Bodea putem descoperi, pe o cale riguros științifică, problemele pe care le avem. (Andrei Manolescu)