Control Day Out, Hugh Laurie, "Marile cărţi mici"

● În piaţă am auzit o ţărancă strigînd: „Roşii fără moţ!“ Avea nişte roşii minunate. Şi mi-am adus aminte de ceea ce mi-a spus anul trecut, într-un interviu, Iuliana Ionel, cercetătoare la Institutul de Economie Agrară, şi anume că roşiile care au un fel de ţurţure în partea opusă codiţei au fost stimulate să crească prin scufundarea inflorescenţei într-o soluţie erbicidă. La fel, zonele verzi şi tari din interiorul roşiei indică exces de pesticide. Dar ţurţurele sau moţul se vede de la distanţă. Iar în ultima vreme, pieţele au fost invadate de roşiile cu moţ. Sfatul e ca astfel de roşii să fie evitate. O recomandare cît se poate de culturală. Cultura legumelor, evident. (Andrei Manolescu)

● Concertul Hugh Laurie alias Dr. House, unul dintre personajele mele preferate – desigur, şi al multor altora; cu Copper Bottom Band, pe 12 iulie, la Sala Palatului. Blues şi jazz, cu influenţe R&B. Şi cu promovarea ultimului său album, Didn’t it Rain, lansat în mai 2013. (Iaromira Popovici)

● Vineri, sîmbătă şi duminică, trei seri lungi cu muzică şi film. Vineri, 27 iunie, Control Day Out, la Arena Verde Stop, cu Tricky cap de afiş; sîmbătă, 28 iunie, Noaptea lungă a filmelor scurte, la Grădina Botanică, organizată de ShortsUp; duminică, 29 iunie, Wonder Day, cu Asaf Avidan cap de afiş, la Mogoşoaia. Numai să nu plouă. (Luiza Vasiliu)

● Un drum la piaţă: mai ales pentru culori, floră şi faună. Personaje pitoreşti o să găsiţi sigur. Pentru roşii bune n-aş putea să bag mîna în foc. Ultimele, pe care le-am cumpărat din Matache, n-au avut nici un gust. Erau doar frumoase. (Ana Maria Sandu)

● În Braşov, la Casa „Ştefan Baciu“, o inedită expoziţie de carte în miniatură: „Marile cărţi mici“. Expoziţia, deschisă pînă la 1 septembrie, găzduieşte 38 de astfel de cărţi din patrimoniulMuzeului „Casa Mureşenilor“ din Braşov. (Stela Giurgeanu)

● Unul dintre parcurile din Bucureşti care îmi place din ce în ce mai mult este Parcul Circului. Cochet, relaxant, cu tonetă de îngheţată, lac, pajişte. Iată că, mai nou, parcul are şi un soi de festival doar al lui. Sîmbătă, 28 iunie, a treia ediţie a evenimentului Ziua Cartierului Tei (un proiect coordonat de Asociaţia Komunitas) se desfăşoară aici. O bătălie cu baloane de săpun, şotron şi desene pe asfalt, ateliere de drumming şi de confecţionat zmee, Acumulatorul Urban ACUM, unde au loc dezbateri pe teme legate de cartier şi de spaţiul public, acrobaţii cu poiuri în flăcări şi cinema în aer liber. Nu pot decît să mă bucur că, în sfîrşit, cartierele din Bucureşti încep să aibă şi ele viaţa şi individualitatea lor. (Adina Popescu)

● N-o să înţelegeţi cu adevărat lumea în care trăim dacă nu citiţi cartea lui Mirel Bănică Nevoia de miracol. Fenomenul pelerinajelor în România contemporană (Editura Polirom, 2014). (Matei Martin)

● Roxana Andreea Ghiţă – Poetica şi poietica Revoluţiei. De la romantismul german la anul 1989 în romanul contemporan din România şi din Germania. Lucrare realizată în cadrul proiectului „Valorificarea identităţilor culturale în procesele globale“, conducător ştiinţific Prof. dr. univ. Silviu Angelescu, volumul apărut la Editura Muzeului Naţional al Literaturii, Colecţia „Aula Magna“, reevaluează momentul 1989 în Germania şi România, la graniţa dintre istorie şi literatură. „Germanistă“, prin formare, autoarea urmăreşte fenomenele literare apărute în urma momentului de cotitură, aşa numita literatură a schimbării, Wendeliteratur, iar afinităţile de motiv literar, dar şi de mijloace stilistice, minuţios analizate într-un inedit paralelism Thomas Brussig şi Cărtărescu, relevă condiţionarea esteticului de istoric, cu referire precisă la totalitarism: „Cred că tema totalitarismului duce, în mod obligatoriu, la anumite mijloace de reprezentare literară“ (Thomas Brussig). O lucrare care, prin valorificarea mesajului şi rigoarea demonstraţiei, devine exemplară pentru demersul ştiinţific şi bogăţia informaţiei, mărci identitare ale unui reprezentant de frunte al tinerei generaţii de cercetători. (Ruxandra Mihăilă)

Mai multe