Contemporani. Filme spaniole actuale, Arta, New York Times, De neconceput. O călătorie extraordinară prin lumea celor mai stranii creiere

20 februarie 2020   DILEMA VECHE VĂ RECOMANDĂ

 Institutul Cervantes din Bucureşti, cu sprijinul Filmotecii Ministerului Afacerilor Externe și de Cooperare Internațională al Spaniei, prezintă, în perioada 20-22 februarie, seria de proiecții intitulată „Contemporani. Filme spaniole actuale“. Filmele, subtitrate în limba engleză, vor fi difuzate, cu acces liber (în baza unei rezervări), în Sala „Auditorium“ a Institutului Cervantes din București (Bulevardul Regina Elisabeta nr. 38). Seria de proiecții reunește patru filme spaniole recente – trei lungmetraje de ficțiune și un documentar –, toate premiate la festivaluri internaționale de film. (Anda Docea)

● Recent lansatul număr dublu al revistei Arta (40-41/2019) propune un dosar de strictă actualitate: Artă și Design – coordonator Gabriel-Decebal Cojoc: „Mediul creativității și al ideilor, evident fluid, este și mediul de dezvoltare a designului, unde, exact ca într-un amestec chimic, legăturile se fac și se desfac prin afinități sau schimburi de valori energetice între părți.“ Urmărind istoria designului în țara noastră – deopotrivă artă și „meserie“ –, semnatarii studiilor tematice evidențiază în egală măsură și aportul de inovație și inedit al tinerilor creatori în domeniu. Aniversarea a 50 de ani de la înființarea secției de Design la Universitatea de Arte din București e un bun prilej de a omagia cîteva figuri reprezentative ale acestei zone de confluență a artei cu tehnologia și producția de masă: Paul Bortnovschi, Norocel Constantinescu, Ion Bitzan și Vladimir Șetran, Alexandru Călinescu-Arghira, Marcel Klamer, Radu Teodorescu ș.a. O lectură cu dublu aport cultural: informație la zi și perspectivă. (Ruxandra Mihăilă)

 În ediția de sîmbăta trecută a cotidianului New York Times, într-un articol foarte bine documentat intitulat Coronavirus „Hits All the Hot Buttons“ for How We Misjudge Risk, Max Fisher explică de ce povestea coronavirusului chinezesc a alarmat atît de tare întreaga lume, în condițiile în care datele indicau puțin peste o mie de decese cauzate de această boală, față de aproximativ cei patru sute de mii de oameni care mor anual pe glob din cauza gripei obișnuite. Iar gripa obișnuită nu stîrnește nici pe departe atîta îngrijorare. E un text despre cum funcționează lumea și despre cum emoția bate statistica. Din cînd în cînd e bine să citim și mai raționala (încă) presă anglo-saxonă. (Andrei Manolescu)

 Trei cărți inteligente despre lumea fascinantă și parțial incomprehensibilă a creierului nostru: De neconceput. O călătorie extraordinară prin lumea celor mai stranii creiere de Helen Thompson (Editura Vellant), Eroarea lui Broca. Explorarea unui creier în stare de veghe de Hugues Duffau (Editura Trei) și Super Uman. Viața la limitele capacității mentale și fizice de Rowan Hooper (Editura Publica). (Marius Chivu)

Mai multe