Conferinţele TEDx, Deşteptarea primăverii, Ce se întîmplă în iubire

15 februarie 2017   DILEMA VECHE VĂ RECOMANDĂ

● Romii nu au în limba lor cuvîntul căsătorie. Noi însă, cînd zicem romi, zicem căsătorii aranjate. Cum vedem noi și cum văd ei aceste „căsătorii“? Pornind de la o cercetare de lungă durată a romilor cortorari din Transilvania, Cătălina Tesăr va vorbi despre importanța tokmelilor (negocierile pentru alianțele matrimoniale) și a familiei la romi, joi, 23 februarie, de la ora 18, la Clubul Țăranului, în cadrul „Conferințelor de la Șosea“. (Adina Popescu)  

● Pe 7 ianuarie 2015 avea loc atacul terorist din redacţia publicaţiei satirice franceze Charlie Hebdo. Cartea Dragă, mă duc la Charlie (Editura ALL) este confesiunea lui Maryse Wolinski, văduva caricaturistului Georges Wolinski. Cîteva luni mai tîrziu, pe 13 noiembrie 2015, au avut loc atacurile teroriste de la Bataclan, Paris, unde jurnalistul Antoine Leiris şi-a pierdut soţia. Cartea Nu veţi avea ura mea (Editura Nemira) este scrisoarea pe care Leiris, rămas să-şi crească singur copilul de un an şi ceva, a publicat-o ca pe un manifest împotriva urii. Două cărţi-elegii ale suferinţei dintr-un cumplit an 2015, care nu va fi uitat prea uşor. (Marius Chivu)

● Toate filmuleţele naţionale care ironizează sloganul lui Trump „America First!“ au fost adunate aici: http://everysecondcounts.eu. Me­­rită să le vedeţi pe toate. Explozie de creativitate naţională. Prinsă cu protestul anti-OUG 13, reacţia României nu apăruse încă săptămîna trecută, dar cea a Republicii Moldova, da! (Marius Chivu)

● Pe 25 februarie, la Opera Maghiară din Cluj-Napoca, o nouă conferință TEDx. Un grup de vorbitori charismatici și inteligenți vor susține discursuri în cunoscutul format TED pe tema „Going Beyond“: aventura de a vedea dincolo de orizont, dincolo de aparențe, dincolo de mulțumitor, dincolo de „așa a fost dintotdeauna“. A vedea altfel. Recomand acest eveniment, cu atît mai mult cu cît unul dintre redactorii noștri se numără printre vorbitori. Așa că recomand în cunoștință de cauză. Dacă nu știți încă prea bine ce e cu conferințele TED și TEDx, deși m-aș mira, mergeți pe www.ted­xcluj.com. (Sever Voinescu)

● „Antim Ivireanul nu a fost doar un iscusit tipograf care stăpînea toate secretele meşteşugului sau un ctitor şi organizator de tipografii, ci, în egală măsură, şi un remarcabil editor“ – din prefața albumului Antim Ivireanul. Opera tipografică, apărut la Editura Institutului Cultural Român cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la moartea marelui ierarh-cărturar; coordonatorul lucrării arhim. Policarp Chiţulescu, directorul Bibliotecii Sfîntului Sinod. Lansarea – miercuri, 22 februarie, ora 11, în sala „Ion Heliade Rădulescu“ a Bibliotecii Academiei Române. (Ruxandra Mihăilă) 

● Încă o carte de Alain de Botton, Ce se întîmplă în iubire (Humanitas, 2017, traducere de Radu Paraschivescu). De astă dată, o poveste de cuplu, cu căsătorie, copii și tot tacîmul, care încearcă iar să răspundă la întrebarea: „Fericiți pînă la adînci bătrîneți?“ (Iaromira Popovici)

● La Teatrul Mic din București se joacă Deșteptarea primăverii de Frank Wedekind, în regia lui Vlad Cristache. E (din nou) un moment bun pentru această piesă care vorbește, apăsat, despre conflictul dintre generații. (Matei Martin)

Mai multe