Collateral Beauty, Omul duplicat, suita „Titan“

10 ianuarie 2017   DILEMA VECHE VĂ RECOMANDĂ

● De luni începe Australian Open la tenis. E adevărat că, dintre cele patru turnee de Mare Șlem, la acesta performanțele jucătorilor sau jucătoarelor din România au fost, de-a lungul vremii, mai slabe decît la celelalte. Poate că de data asta vor avea mai mult succes. În orice caz, reapare Roger Federer, la fel și Serena Williams. Nici Nadal nu lipsește. Dintre marile nume doar Victoria Azarenka (e însărcinată) nu e pe tabel și, bineînțeles, Maria Sharapova, încă suspendată pentru dopaj. Competiția e de urmărit, deși orele de transmisie în direct sînt de-a dreptul cu capul în jos. (Andrei Manolescu)

● Pe 19 ianuarie se deschide Stagiunea de Jazz ArCuB. Programul „Jazz @ArCuB – Artist in residence“, curatoriat de pianistul newyorkez de origine română Lucian Ban, începe cu o premieră absolută: saxofonistul Mihai Iordache prezintă suita „Titan“, o lucrare pentru sextet de jazz inspirată de cartierul bucureștean. (Matei Martin)

● Cum sînt în epoca Saramago, unde e cald și bine, nu pot să nu vă recomand Omul duplicat (Editura Polirom, 2016, traducere de Georgiana Bărbulescu). Pentru că profesorul de istorie Tertuliano Máximo Afonso e un super-personaj, pentru că un film poate declanșa un război personal, pentru că n-ai cum să nu te întrebi ce ai face dacă ai descoperi, într-o zi, că ai o copie. (Ana Maria Sandu)

● Cetatea medievală a Severinului, reinclusă în circuitul turistic în urma unui amplu și temeinic realizat proces de restaurare, derulat de Primăria orașului cu finanțare europeană prin programul Operațional Regional 2007-2013. Lucrările arheologice au scos la iveală și un adevărat tezaur monetar cuprinzînd peste 150 de piese, monede maghiare, turcești și denari. „Bănuim că monedele sînt legate de căderea Cetăţii Severinului din anul 1524, cînd aceasta a fost asediată de către turci. Cel care le deţinea probabil că a pierdut săculeţul din pînză, pentru că pe unele monede se observă firele şi textura de la ţesătură“ – Gabriel Crăciunescu, director adjunct al Muzeului Regiunii Porţilor de Fier din Drobeta-Turnu Severin. (Ruxandra Mihăilă)

● Collateral Beauty (2016, David Frankel), cu Will Smith, Edward Norton, Kate Winslet, Helen Mirren, Keira Knightley – în sfîrşit, un film care are o idee şi care se străduieşte să „treacă dincolo“. (Iaromira Popovici)

●  Pe 13 şi pe 15 ianuarie, de la ora 18,30, Opera Naţională Bucureşti prezintă premiera spectacolului Lucia di Lammermoor, de Gaetano Donizetti, în regia lui Andrei Şerban. Spectacolul a mai fost montat la Iaşi, Chicago şi Paris. Orchestra, corul şi ansamblul de balet ale Operei Naţionale Bucureşti vor evolua sub bagheta dirijorului Marcello Mottadelli, coordonatorul artistic muzical al Operei Naţionale Bucureşti. Decorul este semnat de Octavian Neculai, iar costumele aparţin Liei Manţoc. (Matei Pleşu)

● O carte adresată celor care chiar vor să înțeleagă, dincolo de scandal, ignoranță și trufie: Sfîntul Ioan Damaschinul despre Islam de Daniel J. Sahas, apărută nu de mult la editura Doxologia. Într-o lume sufocată de poncife și clișee despre islam, dar și acoperită de o ignoranță jubilatorie în privința creștinismului, această carte dedicată polemicii unuia dintre marii Părinți ai Bisericii Creștine cu islamul are calitatea unică de a ne face să înțelegem adevăruri profunde ale credinței creștine și, în consecință, ale civilizației europene prin raportare la ceilalți. O carte care se gustă doar dacă stingem televizorul și uităm, pentru cîteva ore, de ziare. (Sever Voinescu)

● În week-end-ul acesta mergem să vedem filmele de Oscar. Între 13 şi 15 ianuarie 2017, la Cinema „Elvire Popesco“ puteţi asista la proiecţiile unor titluri aflate pe lista scurtă în cursa pentru premiul Oscar pentru cel mai bun film străin. Între acestea – Sieranevada (în caz că nu l aţi prins pînă acum), comedia Toni Erdmann, superbul Juste la fin du monde sau întunecatul Elle. (Cristina Ştefan)

Mai multe