„Cioran – Pessoa, doi exegeți ai nefericirii“, Scrisori către Vera, Arrival

23 noiembrie 2016   DILEMA VECHE VĂ RECOMANDĂ

● La Galeria Romană, pînă pe 4 decembrie, expoziția retrospectivă de peisaj „Tescani 40“. Oricine vrea să vadă vîrsta sublimă a artei românești contemporane are, acum, prilejul. Poate că lumea va fi salvată, în cele din urmă… (Sever Voinescu) 

● Cu o Amy Adams într-un rol foarte bun, Arrival nu e filmul clasic cu extratereştri puşi pe harţă, ci o poveste pe linia Interstellar, care te pune pe gînduri în ceea ce priveşte relaţia oamenilor cu timpul, politicile internaţionale şi tehnologia. (Cristina Ştefan) 

● Pe scena Ateneului Român sînt rare concertele de jazz, dar cînd sînt nu trebuie ratate. Așa este și concertul extraordinar de sîmbătă, susținut de Nicolas Simion la sa­xofon și de pianistul olandez Mike ­Roelofs. E o ocazie cu care cei doi jazzmeni își vor lansa CD-ului Magic Drops. Vă asigur că muzica lor poate fi chiar magică. (Andrei Manolescu) 

● Vă mai amintiți de exclamația „Cultura la dubă!“, rostită, pe un ton tăios, de un jandarm, la o manifestație de protest? Probabil că la ea s-o fi gîndit și Robert Șerban atunci cînd a invitat cîțiva scriitori să scrie cîte o poveste despre propria lor experiență cu „organul“. A ieșit o minunată antologie de proză scurtă: Scriitori la poliție. Cartea a apărut la Editura Polirom. (Matei Martin) 

● Sînt cîteva cărți care au apărut la tîrg și pe care mi le-am dorit. Vladimir Nabokov, Scrisori către Vera (Editura Polirom), Cexina Catapuxina lui Matei Florian (Editura Polirom) și Trado a Svetlanei Cârstean și a Athenei Farrokhzad (Editura Nemira). Cu ele o să-mi petrec timpul în următoarea perioadă. (Ana Maria Sandu) 

● Simpozionul internațional „Cioran – Pessoa, doi exegeți ai nefericirii“, organizat de Muzeul Național al Literaturii Române în parteneriat cu Institutul Cultural Român, ce se va desfășura la București. Pe 24 noiembrie, în a doua zi a lucrărilor, la Facultatea de Litere vor susține comunicări: Andrew Winer (SUA), Nicolas Cavaillès (Franța), Virgil Tănase (Franța), Dinu Flămând, Jerónimo Pizarro (SUA), Ion Vartic, Antonio Ferro (Portugalia), Daniel Perdigao (Portugalia), Marta Petreu, Paul Cernat. (Ruxandra Mihăilă)

Mai multe