„Cicatrice“, Strigă-mă pe numele tău, România neîmblînzită
● „Am fotografiat preoți care le spuneau femeilor să rămînă lîngă bărbații lor și să rabde, am fotografiat părinți care mi-au spus că așa se face educația copiilor, cu bătaia, am fotografiat bărbați care și-au ucis iubitele.“ În perioada 8-25 martie, mergeţi la Rezidenţa BRD Scena9 (str. I.L Caragiale 32) să vedeţi „Cicatrice“, expoziţia de fotografii realizate de Cosmin Bumbuţ, care documentează cultura violenţei în România. (Cristina Ştefan)
● Expoziția de fotografie „Așa văzut-a Zaharia. Improvizații într-o lume captivă“, deschisă în Sala Foaier a Muzeului Țăranului Român în perioada 21 martie – 22 aprilie, expoziție cu fotografiile extraordinare ale lui Zaharia Cușnir (1912-1993), acest Costică Acsinte de dincolo de Prut, care în anii ’50-’60 a fotografiat în secret, fără aprobări oficiale, viața rurală din URSS: portrete de copii, cupluri de tineri și bătrîni, scene de la nunți și înmormîntări. (Marius Chivu)
● În perioada 15 martie – 5 aprilie, „ghioceii bogați“ (Leucojum vernum, popular lușcă) te întîmpină cu capul plecat a smerenie, dar și cu bucuria celor dintîi flori anunțătoare de primavera, în poiana Platoul Vîrtoapelor, la 13 km de Sarmizegetusa Regia, în Munţii Orăştiei – masivul Şureanu. Pe o suprafață de 10 ha, se spun povești, se țes legende, se descoperă natura de dinaintea începutului. Clubul „Singuri împreună“ organizează excursii în zonă (tel. 0722.896.722). Locuri limitate. (Ruxandra Mihăilă)
● Documentarul britanic România neîmblînzită, narat de Victor Rebengiuc, va avea premiera săptămîna viitoare și este de neratat din toate motivele evidente: prezintă viața naturală sălbatică din țara noastră așa cum nu o cunoaștem, este solid documentat, filmat splendid, nu mai spun de narațiunea lui Victor Rebengiuc (acest Morgan Freeman al nostru) după un text, cu modestie spun, tradus chiar de mine. (Marius Chivu)
● Strigă-mă pe numele tău (regia Luca Guadagnino) mai e în cinematografe. O poveste despre tinerețe, de-o senzualitate incredibilă. (Ana Maria Sandu)
● Ziua care nu se uită e titlul unei noi ediții apărute anul trecut la editura Polirom, sub semnătura istoricului Marius Oprea. Cartea conține mărturiile oamenilor implicați în revolta anticomunistă de la Brașov, din urmă cu 30 de ani. Pare-se că în această carte poți găsi aproape totul despre acele evenimente, despre nemulțumirile și dorința de demnitate a participanților și despre represiunea declanșată ulterior de autoritățile comuniste. O represiune bestială care însă n-a reușit să prevină repetarea cu succes, doi ani mai tîrziu, a scenariului de la Brașov în toată țara. (Andrei Manolescu)
● Editura Polirom continuă cu lăudabilă consecvență una dintre cele mai importante opere culturale ale acestui început de secol, anume traducerea cu înaltă competență a unor texte importante ale Evului Mediu. În colecția „Biblioteca medievală“, coordonată de admirabilul savant clujean Alexander Baumgarten, a apărut versiunea românească a opului anonim Călătoria Sfîntului Abate Brendan. Tradusă și comentată de Emanuel Grosu, prefațată de Corin Braga, Călătoria Sfîntului Abate Brendan este un text de secol X care povestește călătoria fabuloasă pe Sfîntului Brendan în căutarea „Insulei Fericiților“. Odiseea are loc în secolul al VI-lea, iar istoricii spun că tărîmul de care a dat Sfîntul este Canada de astăzi. O încîntătoare bijuterie! (Sever Voinescu)
● La Unteatru, The Sunset Limited de Cormac McCarthy, cu minunaţii Şerban Pavlu şi Richard Bovnoczki, în caz că aţi ratat-o pînă acum. (Cristina Ştefan)