Cele mai citite cărți ale anului 2021 la Editura Litera

20 decembrie 2021   DILEMA VECHE VĂ RECOMANDĂ

Anul 2021 a însemnat la Litera editarea a peste 750 de titluri noi din toate domeniile. Cărți de ficțiune și nonficțiune, bestseller-uri, memorii și multe altele au oferit cititorilor momente de plăcere și relaxare sau căi pentru o mai bună înțelegere a lumii și a sinelui.

Iată lista celor mai citite cărți ale anului 2021:

Minciuna lui Michelangelo. Catedrala în flăcări de Igor Bergler este bestseller-ul absolut al anului 2021, un thriller inteligent și extrem de bine documentat despre intrigile și misterele Vaticanului. În spatele unor execuții ritualice, se află o conspirație terifiantă și un secret devastator pentru Biserică, ascuns într-un document descoperit de Michelangelo Buonarroti, cu 500 de ani în urmă. Dozarea perfectă dintre suspans, crimă, mister și istorie face din acest roman o lectură hipnotică, depășind cu mult pariurile cărților anterioare ale autorului.

Fecioarele de Alex Michaelides – după bestseller-ul Pacienta tăcută, considerat unul dintre cele mai fascinante thrillere psihologice din ultimii ani, scriitorul Alex Michaelides revine în topuri cu al doilea său roman, cel puțin la fel de captivant ca primul; Fecioarele împletește magistral mitologia greacă, psihologia, obsesia și crima. Un thriller psihologic uluitor despre determinarea unei psihoterapeute strălucite de a înțelege și de a devoala crimele bizare ale charismaticului profesor de tragedie greacă, Edward Fosca.

Apă proaspătă pentru flori de Valerie Perrin – un roman tulburător despre Violette, administratoarea unui cimitir dintr-un orășel din Burgundia, despre universul său, o poveste intimă și plină de forță despre o femeie care, în ciuda tuturor obstacolelor, crede invariabil în viață și în bucurie. Romanul a fost tradus în peste 30 de țări și a cîștigat Premiul Maison de la Presse, Paperback Readers Prize, intrînd pe listele ABA Indies Introduce și Indie Next List în 2020.

Portocala sîngerie de Harriet Tyce este un thriller domestic obsesiv, ce pe mulți cititori i-a ținut prinși compulsiv de paginile acestuia. Un roman întunecat și captivant despre violența domestică, lipsa de devotament în căsnicie, despre impulsuri viscerale, dar și despre pierderea respectului de sine. Un debut fulminant al scriitoarei Harriet Tyce, cartea fiind publicată în peste 25 de țări.

Oricine poate avea o relație fericită de Stefanie Stahl – o nouă carte utilă și intuitivă a psihoterapeutei Stefanie Stahl, autoare a cărții-fenomen Vindecarea copilului interior. Terapeuta ne învață că formula unei relații sănătoase constă în armonia dintre atașamentul de celălalt și autonomia personală. Un echilibru care se dovedește deseori fragil, dar pe care autoare acestui nou bestseller ni-l indică, printr-un stil clar și cu o abordare practică, cum să-l învățăm, dar și cum să renunțăm la tiparele comportamentale disfuncționale, dacă ne dorim o relație fericită cu celălalt.

Apropo de nimic de Woody Allen, o autobiografie spumos de amuzantă și inteligentă, scrisă de unul dintre cei mai remarcabili cineaști și artiști ai timpurilor noastre. O avalanșă de glume, replici și povestiri face, din acest neegalat autoportret, o carte îndrăzneț de sinceră, de intimă și de dinamică. Cu stilul său unic de povestitor, Allen amintește de încercările sale de a intra în industria de divertisment de radio și televiziune, despre cariera sa cinematografică, dar și despre relațiile și căsniciile sale, despre greșelile și succesele sale, despre pasiunea sa pentru jazz și sport.  

Așa începe răul de Javier Marias – un nou roman publicat de Editura Litera, al unuia dintre cei mai prolifici scriitori spanioli contemporani, Javier Marias, scriitor tradus în 46 de limbi, cu peste 8 milioane de cărți vîndute în întreaga lume. Considerată de critici o operă majoră, Așa începe răul este o poveste hipnotică, digresivă, presărată cu tensiune erotică, conflicte politice și meditații filosofice.

Povești de vară de Mieko Kawakami este un portret radical și intim al condiției femeii în Japonia contemporană și nu numai, un roman ce chestionează ireverențios feminitatea, corpul feminin, dar și familia, cu legăturile și abuzurile, cu așteptările și trădările cu care aceasta vine la comun. O voce tînără și proaspătă, Mieko Kawakami a primit mai multe premii literare de prestigiu în Japonia, printre care Premiul Akutagawa, Premiul Tanizaki și Premiul Murasaki Shikibu.

Trăind cu zeii de Neil MacGregor – o carte fascinantă, spiritual și complex construită, care tratează un aspect axiomatic al condiției umane, și anume că nu există nici o societate în lume ai cărei membri să nu împărtășească o credință comună, o ideologie sau o religie. Credințele și convingerile de bază reprezintă ligamentul oricărei comunități, iar meritul acestei cărți extraordinare este acela de a ne face să înțelegem că de modul în care trăim cu zeii noștri depinde și modul în care alegem să trăim cu semenii noștri.

Oamenii din copaci de Hanya Yanagihara, romanul de debut al bine-cunoscutei scriitoare americane, autoare a romanului O viață măruntă, este deopotrivă o aventură antropologică fascinantă, o parabolă ecologică și o analiză scrutătoare a relativismului moral. Un roman surprinzător al Hanyei Yanagihara, care vorbește despre etică, despre aroganța occidentală în raport cu popoarele indigene, o carte care uimește prin atitudinea sfidătoare de a nu oferi izbăviri și soluții.

Detalii despre fiecare titlu găsiți și pe site-ul editurii, litera.ro.

Mai multe