Casa Fluturilor, Electric Castle, Journeys to Self

● Stephen King, Sub Dom (traducere de Mihnea Columbeanu, Editura Nemira, 2013). Despre ce se petrece într-un orăşel din Maine care se trezeşte izolat de restul lumii sub un clopot invizibil şi imens. O carte care se citeşte cu răsuflarea tăiată şi pe nerăsuflate, demonstrînd (încă o dată) remarcabila putere a Regelui King de a-şi ţine cititorii cu sufletul la gură. (Dan Stanciu)

● Citiţi, pe adevarul.ro, un grupaj bogat de articole despre cei 125 de ani de istorie ai ziarului Adevărul: de la povestea fondatorului, Alecu Beldiman, pînă la un articol despre situaţia Bacalaureatului în 1925. În categoria „bloggeri“ îi găsiţi pe Arghezi, Sadoveanu, Topîrceanu şi alţi colaboratori ai ziarului. Istoria pe scurt (şi cu ilustraţii) a ziarului şi a lumii româneşti se află pe site-ul 125ani.adevarul.ro. (Mircea Vasilescu)

● 21 iunie e cea mai scurtă noapte din an. Dar n-o să ne dăm seama, pentru că la Librăria Bastilia din Bucureşti între orele 23-24 va fi un maraton de lecturi nocturne, cu mulţi autori şi cărţile pe care le-au tradus sau la care lucrează. Printre invitaţi: Antoaneta Ralian, Adela Greceanu, Marin Mălaicu-Hondrari, Florin Iaru. (Ana Maria Sandu)

● Vineri, 28 iunie, de la ora 19 şi pînă tîrziu în noapte, în Sala de cinema de la UNATC, Film Menu proiectează zece scurtmetraje româneşti realizate în ultimul an, în cadrul ultimei ediţii „Să Film!“ înainte de vacanţa de vară. Veţi putea vedea filme regizate de Radu Jude, Tudor Jurgiu, Tom Wilson, Ivana Mladenovic, Cristi Iftime, Cecilia Felmeri ş.a. Proiecţiile sînt urmate de discuţii cu echipele filmelor respective, iar intrarea e liberă. (Luiza Vasiliu)

● Joi, 20 iunie, la Cinemateca Română, e KinObservator. În programul serii: filmul 10 x Observator cultural. Un documentar concis şi precis, care povesteşte, prin vocile redactorilor şi ale colaboratorilor, istoria de un deceniu a revistei. (Matei Martin)

● Fără nici o legătură cu invazia de fluturi din ultima perioadă din Bucureşti, Muzeul Antipa vă propune, pînă pe 31 iulie, o expoziţie temporară de fluturi tropicali vii, organizată în colaborare cu „Casa Fluturilor“ şi Societatea de geografie Vulticulus. Preţurile biletelor sînt de 10 lei pentru copii sau studenţi şi 12 lei pentru adulţi şi pensionari. (Stela Giurgeanu)

● Festivalul „Namaste India“, ediţia a V-a, are loc la Muzeul Satului, în weekend-ul viitor. În loc de doine şi hore – muzică clasică indiană, în stilul Khayal; în loc de ii şi iţari – saree-uri, salwar kameez şi kurta; în loc de mămăligă – mîncare tradiţională indiană. Ceva diferit. (Adina Popescu)

● Festivalul „Electric Castle“ ţinut la Castelul Bánffy de lîngă Cluj, în weekendul 21-23 iunie. Vor cînta peste 80 de artişti tehno-dub-electro-pop, indie-(post)rock şi hip/trip-hop ş.cl., printre care: Morcheeba, Fritz Kalkbrenner, Pendulum, Télépopmusik, iar de la noi: K-lu, Moonlight Breakfast, Les Elephantes Bizarres, RatB, ROA, Şuie Paparude, Lights Out!, CTC. Programul complet îl găsiţi pe site-ul festivalului: www.electriccastle.ro. (Marius Chivu)

● Noul roman al lui Dan Stanca, Craii şi morţii (Editura Cartea Românească, 2012) – un minunat roman ezoteric despre „domnia cantităţii şi semnele vremurilor“, care n-a avut încă receptarea meritată. (Simona Sora)

● Vineri, 21 iunie, de la ora 19, la Librăria Bastilia, călătorim la Berlin, cu „Voyage-Voyage – un loc, o carte, un film, by Nadine Vlădescu“. Ediţia specială a evenimentului, organizată cu ocazia solstiţiului de vară, îi va avea drept invitaţi pe criticul de film Alexandra Olivotto şi pe actorul Alexandru Potocean. După discuţie, va fi proiectat thriller-ul indie cult Aleargă, Lola, aleargă!, regizat de Tom Tykwer. „Alles über Berlin, Berlin über alles!“ (Patricia Mihail)

● Albumul de fotografie al Ninei Mihăilă, Journeys to Self (concepţie grafică: Alexandru Branişte, prepress: Eugen Vasile, Square Media) – rodul călătoriei autoarei, timp de trei ani, în jurul lumii. (Iaromira Popovici)

Mai multe