Cartea neisprăvirii, DokStation, „Brain inside(out)“, Young Sheldon
● „Ne-a bucurat, însă, cel mai mult, că am transmis rolul de ambasadori ai țării noastre muzicienilor străini care, venind aici, au descoperit o țară și o cultură în afara clișeelor, de care s-au îndrăgostit și despre care vor povesti cu entuziasm mai departe, în lume…“ – Răzvan Popovici, inițiatorul turneului SoNoRo Conac. Finalul acestui adevărat maraton cultural va fi marcat pe 13 septembrie la Muzeul de Istorie „Teodor Cincu“, din Tecuci, iar pe 15 septembrie, ultimul concert va avea loc la Conacul “Ion Ghica“ de la Ghergani. Prin acest amplu proiect, ajuns la a VII-a ediție, cu o temă incitantă – „À la française“ –, SoNoRo se definește ca o remarcabilă alternativă culturală față de dezinteresul manifestat de instituțiile „en titre“ ale statului, rescriind itinerariul cultural al unor clădiri de patrimoniu, scoase din uitare și puse pe note. Programul include lucrări de Beethoven, Gideon Klein, Franz Schubert și Enescu, în interpretarea muzicienilor Daniel Rowland – vioară, Răzvan Popovici – violă și Justus Grimm – violoncel. (Ruxandra Mihăilă)
● În perioada 12-15 septembrie, în București are loc DokStation Music Documentary Film Festival, cu proiecții de filme documentare cu și despre Radiohead, INXS, David Bowie, Suede, New Order, Elvis, Ella Fitzgerald sau PJ Harvey, dar și producții autohtone. Printre altele, urmăriți PJ Harvey: A Dog Called Money, Our hobby Is Depeche Mode, sau concertele Toulouse Lautrec, Balkan Taksim ori Karpov not Kasparov. Programul complet pe http://dokstation.ro/program. (Cristina Ștefan)
● În seria de autor Albert Camus (foarte elegantă grafic) de la Editura Polirom au apărut trei titluri noi, pe care, ca unul care şi-a petrecut adolescenţa citindu-le, le recomand împreună: Vara, Nunta şi Moartea fericită. (Marius Chivu)
● Cartea neisprăvirii (Editura Humanitas, 2019) a lui T.O. Bobe. Pentru că literatura e despre tot și despre nimic, pentru că un text poate să fie un șarpe care își mănîncă cu poftă coada, pentru că absurdul, livrescul și ironia pot face o casă bună și trainică împreună. (Ana Maria Sandu)
● Din 4 septembrie pînă pe 4 noiembrie, la Galeriile Carol, expoziția „Brain inside(out)“ a artistului spaniol Lidó Rico. Sculpturile acestuia au la bază studii neurologice amănunțite, care evidențiază circuite și regiuni din creier afectate de boli degenerative sau dependențe, ilustrînd consecințele acestora asupra comportamentului și a memoriei. (Cristina Ștefan)
● Young Sheldon, serial pe HBO Go, inspirat de succesul pe care l a avut The Big Bang Theory. Preia frînturile despre povestea copilăriei geniului Sheldon Cooper și le pune pe seama unui copil care își interpretează excelent rolul. Într-o localitate din Texas, înainte de 1990, un tînăr genial are de-a face cu reticența sau discriminarea celor din jur, cu piedicile puse, voit sau nu, de un sistem care nu știe cum să-l manevreze și unde să-l încadreze pe micuțul care începe liceul la vîrsta de nouă ani, cu familia care este fie speriată, fie rănită de inevitabilele diferențe de tratament care apar între cei trei copii ai lor, fiecare cu capacități și personalități specifice. Episoade scurte, decoruri vintage bine realizate și narațiune cu glasul inconfundabil al actorului din TBBT, Jim Parsons. Și este și foarte-foarte amuzant. Plus apariția lui Elon Musk într-un episod. (Anca Zaharia)