Călătoria extraordinară a Pămîntului, Q.E.D., Youn Sun Nah & Ulf Wakenius
• De mai multă vreme, la BBC Knowledge miercurea sau joia se difuzează un documentar intitulat Orbita: călătoria extraordinară a Pămîntului. Cred că poate fi urmărit şi la alte posturi, gen Digi World. Filmul vorbeşte despre multele şi nebănuitele efecte ale rotaţiei Pămîntului în jurul Soarelui şi în jurul propriei axe. Prezentatoarele Kate Humble şi Helen Czerski fac tot felul de călătorii şi de experienţe în diverse zone ale globului, pentru a demonstra tot felul de lucruri. În general, e despre climă, dar fără insistenţe supărătoare privind chestiunea (de-a dreptul religioasă în epoca noastră) încălzirii globale. E un documentar făcut în stilul BBC, din care şi copiii, şi adulţii pot afla lucruri interesante pe care nu le-au mai auzit niciodată. (Andrei Manolescu)
• Joi, 9 octombrie (ora 19), la Librăria Humanitas Cişmigiu, o seară „între prieteni“ despre Amos Oz, cu Marina Constantinescu, Simona Sora, Ana-Maria Onisei, Adela Greceanu şi Silvia Dumitrache. „Între prieteni“ este „un roman din povestiri“ care tocmai a apărut la Humanitas Fiction. Recompune universul dens şi apăsător al vieţii într-un kibbutz din anii ’50 ai veacului trecut, în răstimpul dintre două războaie. (Adina Popescu)
• Pentru pasionaţi: între 10 – 12 octombrie, la Turbohalle, Bucureşti, are loc a 5-a ediţie a Convenţiei Internaţionale de Tatuaje: pe lîngă amenajarea unei zone comerciale pentru haine şi accesorii, vor avea loc şi concursuri de tatuaje sau body-piercing. (Stela Giurgeanu)
• Quod erat demonstrandum, cel de-al doilea film semnat de Andrei Gruzsniczki, e o poveste de dragoste, care se întîmplă în comunism. Mai precis: în anul 1984. Protagonistul e un tînăr matematician, care decide să publice o lucrare ştiinţifică într-o revistă americană. Ce implicaţii are acest gest şi cum ajung să se schimbe vieţile unor oameni peste noapte, puteţi vedea la cinema, căci filmul va intra pe ecrane de pe 10 octombrie. (Ana Maria Sandu)
• Din categoria light, pentru doamne şi domnişoare peocupate de cultura populară feministă: încă un volum din seria Bridget Jones, de Helen Fielding, de astă dată Topită după el (Polirom, 2014, traducere de Ines Hristea): eroina se întoarce „cu doi copii (...)“ şi „o gaşcă de bărbaţi pe cale să-i devină amanţi“, printre altele. (Iaromira Popovici)
• Pentru dimineţile reci de toamnă în care trebuie să vă treziţi devreme şi pe-ntuneric, aveţi cel puţin trei radiouri online made in ro, care să vă ajute să deschideţi ochii cu blîndeţe: nicecream.fm, eclecticfm.ro şi autobazaradio.ro. Bună dimineaţa! (Luiza Vasiliu)
• Seara de jazz cu trei vedete din 14 octombrie, de la Sala Radio din Bucureşti: Youn Sun Nah & Ulf Wakenius în deschidere pentru Paolo Fresu Devil Quartet. Aceasta e formularea oficială, deşi la fel de bine s-ar putea spune că Paolo Fresu Devil Quartet concertează la închidere pentru Youn Sun Nah & Ulf Wakenius. (Marius Chivu)
• Vineri intră în cinematografe filmul lui Andrei Gruzsniczki Quod erat demonstrandum. E o poveste despre prietenie, trădare şi supraveghere, filmată în decorul cenuşiu din România anilor ’80. (Matei Martin).