Bucureştiul meu drag, Stagiunea cu Skepsis, Only Lovers Left Alive

26 februarie 2014   DILEMA VECHE VĂ RECOMANDĂ

● În nr. 7 al României literare, Simona Sora şi Claudiu Constantinescu publică, în propria lor traducere, nu mai puţin de 15 proze ultrascurte dintr-o antologie mexicană dedicată literaturii sub 200 de cuvinte. Reproduc aici o proză de René Avilés Fabila: „Erau un cuplu de homosexuali realmente nepereche: Jorge, tînăr şi frumos; Marcos, urît şi bătrîn. În acea seară s-au hotărît să meargă la un bal mascat. Amîndoi au ales să fie Dorian Gray: primul era personajul, cel de-al doilea era portretul acestuia.“ Excelent! Poate se arată vreo editură românească interesată de această antologie. (Marius Chivu)

● Vineri, 28 februarie, începînd cu ora 19, la Casa de Cultură a Studenţilor din Alba Iulia are loc al doilea spectacol din proiectul „Stagiunea cu Skepsis“. Este vorba despre piesa lui Francis Veber, Dineu cu proşti. (Stela Giurgeanu)

● Revista Bucureştiul meu drag. Totul a pornit de la nişte „excursii“ organizate de Andrei Bîrsan cu un grup de amici: se întîlneau la sfîrşit de săptămînă, umblau printr-o zonă a oraşului şi făceau fotografii, pe care le puneau pe www.orasul.ro. Apoi a apărut şi o revistă, din ce în ce mai interesantă. Acum, revista poate fi citită şi online, aici: http://issuu.com/orasul/docs/rbmd-1402. În fotografiile şi articolele din Bucureştiul meu drag, oraşul e frumos şi interesant, istoria lui e evocată cu pasiune. Merită. (Mircea Vasilescu)

● Maria Tănase, Cîntece populare, 1953-1961 (Editura Casa Radio), un dublu CD cu vreo 40 de înregistrări, unele inedite, cu vocea Mariei Tănase înregistrată la radio. Plus un interviu cu cîntăreaţa. (Matei Martin)

● În zilele în care ucrainenii îşi dărîmă statuile lui Lenin (abia acum?!), pe site-ul Tarom, printre oraşele promovate pentru ceea ce se cheamă city break apare Moscova. Iar acolo, cei de la Tarom recomandă „pentru cei pasionaţi de istorie şi cultură“, Muzeul Central „V.I. Lenin“, „unde o să găsiţi trupul perfect conservat al lui Lenin, fondatorul Uniunii Sovietice“. La prima vedere, poate părea o recomandare dubioasă, dar judecînd mai atent, s-ar putea să nu fie chiar aşa. Dacă nu mai e mult pînă cînd amintitul  mausoleu o va lua şi el pe calea statuilor din Ucraina? Poate că e bine să nu rataţi ultima şansă de a vizita chestia. Mai ales pentru amatorii de „cultură“ macabră. (Andrei Manolescu)

● Dacă vă sîcîie astenia de primăvară, recomand s-o trataţi blînd, cu muzica clujenilor de la Theory of Mind. Fără agitaţie inutilă, fără zgomot, fără artificii, fără bruiaj. Doar pop ca-n visele cele mai bune. Joi, 27 februarie, de la ora 21, în Club Control din Bucureşti. (Luiza Vasiliu)

● Filmul lui Jim Jarmush, Îndrăgostiţii mor ultimii (Only Lovers Left Alive), care a fost anul trecut în competiţie la Cannes, intră pe ecranele de la noi în curînd. Eve şi Adam, interpretaţi de Tilda Swinton şi Tom Hiddleston, sînt un cuplu de vampiri atipici, pentru care dragostea n-are nici o legătură cu timpul. Only Lovers Left Alive e şi melancolic, şi ironic, şi livresc, şi foarte rock. Combinaţia inconfundabilă marca Jarmush. (Ana Maria Sandu)  

● La Galeria creart din Piaţa Lahovari puteţi vedea, pînă pe 20 martie, expoziţia „Girls, girls, girls...“ Lucrări realizate de Emanuela Voinescu, Florina Oprescu, Adriana Falub, dar şi Amalia Dulhan, Mihaela Paraschivu şi Stela Lie. Nu neapărat feministe, „dar mai clar, mai asumat feminine, subtil provocatoare, uneori mai triste, melancolice“. Pe hîrtie, dar şi tridimensionale, în încercarea de a ocupa spaţiul, de a-l locui. (Adina Popescu)

● Mărţişoarele de tarabă în formă de pisici şi bufniţe, foarte diverse şi cu multe accesorii, cu blană şi sclipici, în jur de 15 lei. Şi mai ales singurul mărţişor-vulpe (cel puţin pe care l-am văzut eu) – elegantă şi, evident, roşcată. (Iaromira Popovici).

Mai multe