Bucureştii lui Caragiale, Rowmania, Ultimii martori

30 august 2017   DILEMA VECHE VĂ RECOMANDĂ

● Între 1-3 septembrie, nu rataţi Rowmania, festivalul organizat de şapte ani la Tulcea de Ivan Patzaichin. Vă aşteaptă mult sport, pe uscat, dar mai ales pe apă (competiţii de vîslit între pescari, triatlon), dezbateri despre viitorul Tulcei şi al Deltei Dunării, şi, în plus, filme – Sieranevada, Inimi cicatrizate – şi concerte – Loredana, Krypton, Vița de Vie, Anton, RoHCP, White Mahala. (Cristina Ştefan) 

● Fondată în anul 1968 de profesorul Vasile Fati în cadrul liceului din localitate, Grădina Botanică din Jibou, care-i poartă numele, adăpostește astăzi o mare varietate de specii: celebrul lotus Victoria Amazonica, exemplare din ultimele rămășite ale florei din era secundară, colecția de orhidee, plante australiene, peste 750 de specii de cactuși și plante din deșerturile africane, Welwitschia mirabilis – o specie rară, endemică, din deșertul Namibiei și multe altele. O oprire în Sălaj, la acest sfîrșit de vacanță, este așadar un imperativ. (Ruxandra Mihăilă) 

● Pînă duminică 3, septembrie, în parcul Cișmigiu din București, în zona platanului, se desfășoară festivalul Bucureștii lui Caragiale, organizat de Teatrul pentru Copii „Ion Creangă“ cu tot felul de spectacole de teatru, acrobații, concerte, expoziții, ateliere pentru copii și alte evenimente. Poate că acei copii care nu sînt plecați în vacanță merită să fie duși în Cișmigiu de către bunici. Și poate că același lucru îl merită și bunicii. (Andrei Manolescu) 

● În perioada 8-10 septembrie, la Muzeul Satului Bănățean din Timișoara are loc Festivalul de ­world music PLAI, organizat integral de către voluntari. Îi veţi putea asculta, printre alţii, pe Tony Allen, Dom La Nena, Tamikrest sau Ed Rush. (Cristina Ştefan) 

● Cîteva dintre cele mai interesante filme incluse în selecția oficială a Festivalului Internațional de Film despre Mediu și Oameni – „Pelicam“ pot fi văzute la București într-o Retrospectivă de patru zile la Cinema Elvira Popescu (31 august-3 septembrie). Nu ratați filmul lui Andrei Dăscălescu Planeta Petrila, în care îl veți regăsi pe colegul nostru dilematic Ion Barbu. (Matei Martin) 

● Editura Litera continuă seria de autor Svetlana Aleksievici. A apărut de curînd Ultimii martori (traducere de Antoaneta Olteanu). Suferința pe care o aduce cu el un război are chipuri nenumărate. În loc de „prefață (pentru care autoarea nu are cuvinte)“ scriitoarea spune: „Cîndva Dostoievski a pus întrebarea: Există oare vreo justificare a păcii, a fericirii noastre și chiar a armoniei eterne, dacă în numele lor, pentru un fundament mai solid, se va vărsa fie și cea mai mică lacrimă a unui copil nevinovat? Și a răspuns tot el: Lacrima aceasta nu justifică nici un progres, nici o revoluție. Nici un război. Ea mereu va cîntări mai mult. Doar o mică lacrimă“. (Ana Maria Sandu) 

● Cea de-a treia ediție a Bucharest International Dance Film Festival, între 7 și 10 septembrie 2017. Cele mai noi filme de dans realizate de coregrafi, regizori de film și artiști din întreaga lume și, în premieră, o competiție dedicată exclusiv filmelor de dans românești, o expoziție de artă vizuală, performance-uri și workshop-uri. În deschidere, La Danseuse, o colaborare între regizoarea Stéphanie Di Giusto și coregrafa Jody Sperling, avînd-o în rolul principal pe celebra cîntăreață Soko. Filmul spune povestea lui Loïe Fuller, o cunoscută dansatoare americană și o sursă de inspirație pentru Toulouse-Lautrec și frații Lumière. (Adina Popescu)

Mai multe