„Bucureşti şi Stambul“, „Fetiţa care nu zîmbea niciodată“, Noaptea caselor
● Cartea lui Richard Kunisch, Bucureşti şi Stambul. Schiţe din Ungaria, România şi Turcia, în traducerea excelentă a Vioricăi Nişcov, Editura Humanitas, colecţia „Vintage“. Da, este chiar acel Kunisch de care am auzit cu toţii la orele de română despre Luceafărul lui Eminescu. A stat vreo zece luni la Bucureşti, în 1857-1858 – suficient cît să scrie nişte însemnări de călătorie interesante. Citez, ca să vă captez, un fragment din descrierea drumului de la Giurgiu la Bucureşti (cu o căruţă la care erau înhămaţi 22 de cai, şi tot s-a împotmolit): „Degeaba strigau şi făceau larmă surugiii, caii nu mai voiau să înainteze. Atunci începură să înjure, întrebuinţînd cele mai ciudate expresii, care aminteau de întorsăturile de frază ale spaniolilor. «Să fie a dracului cafeaua pe care Atotputernicul o s-o bea mîine dimineaţă» – cu aceste strigăte şi cu altele asemenea îşi vărsau focul.“ (Mircea Vasilescu)
● Un travel book clasic, de după 1866, pe care-l citise şi Eminescu: Richard Kunisch, Bucureşti şi Stambul. Schiţe din Ungaria, România şi Turcia, ediţie şi traducere de Viorica Nişcov, Editura Humanitas. O carte frumos scrisă şi cu un farmec aparte, pe măsura subiectului. Căci „îmbelşugată în frumuseţe e lumea“, cum exclamă undeva germanul. (Marius Chivu)
● Lola Lafon, Fetiţa care nu zîmbea niciodată (traducere de Viorel Vişan, Editura Trei). O poveste aproape ficţională despre Nadia Comăneci. Un coup de coeur. (Matei Martin)
● Între 22-28 septembrie, în Bucureşti are loc a doua ediţie a festivalului de ştiinţă, Bucharest Science Festival, expoziţii, conferinţe, dezbateri, experimente şi demonstraţii. Toate detaliile festivalului şi programul le puteţi găsi pe pagina festivalului: www.bucharestsciencefestival.ro. (Stela Giurgeanu)
● Şi pentru că tot au început ploile de toamnă, mai stăm şi prin case şi citim. „Se înfiinţează comisii de lichidare. Misiunea lor este să elimine cît mai repede cu putinţă romanele de aventuri, romanele poliţiste, de dragoste, de spionaj, science fiction sau pe cele de groază. Cu alte cuvinte, toate cărţile de mîna a doua, oriunde s-ar găsi ele.“ (Mariusz Szczygiel, Gottland, Editura Art) „Oamenii ajunseseră foarte departe în ceea ce priveşte stăpînirea naturii. Acum poţi să-ţi instalezi un aparat în cameră şi să vorbeşti verzi şi uscate cu un australian din celălalt capăt al globlui. Poţi să asculţi muzică la radio într-un hotel londonez sau o emisiune din Portugalia despre cum se îndoapă gîştele.“ (Ernst H. Gombrich, O scurtă istorie a lumii, Editura Art) (Adina Popescu)
● Pieţele de pe marginea drumurilor de prin ţară: legumele sînt imperfecte, şi mici, dar par mai sănătoase, cu preţurile de 1 leu, 2 lei, sau chiar sub 1 leu; florile sînt parfumate, multe la 5 lei şi par mai adevărate, iar vînzătorii se bucură şi că au vîndut ceva de 4 lei... (Iaromira Popovici)
● În deschiderea de sîmbătă a Festivalului Orchestrelor Radio, Orchestra Simfonică a Radioului din Finlanda a fost dirijată de americanul Joshua Weilerstein, în vîrstă de numai 27 de ani. Prestaţia sa a fost una de natură să se întipărească în minţile spectatorilor, mai ales că le-a făcut un adevărat cadou drept bis, cîntînd întegral Rapsodia nr. 1 de George Enescu. Acest nume – Joshua Weilerstein – e de urmărit. Negreşit, vom mai auzi de el. Din ziua apariţiei acestui număr al revistei Dilema veche, mai sînt încă trei seri în care concertele festivalului amintit mai pot fi urmărite. Mă tem însă că acum biletele se găsesc mai greu. (Andrei Manolescu)
● Joi, 25 septembrie, ora 20, în Silver Church, vin fraţii Grimm. Sub forma unui supergrup din care fac parte: Alexander Hacke (Einstürzende Neubauten – neubauten.org), Mick Harvey (co-fondator The Birthday Party şi Nick Cave & The Bad Seeds), Danielle de Picciotto (Crime and the City Solution) şi Paul Wallfisch (Botanica). The Ministry of Wolves pun în scenă întunecat-muzical teroarea basmelor din Pădurea Neagră. Să nu veniţi singuri. (Luiza Vasiliu)
● Sîmbătă, 27 septembrie, de la ora 18 pînă a doua zi la răsărit, Noaptea Caselor, un circuit al spaţiilor (case, conace, apartamente) din Bucureşti unde se întîmplă tot felul de lucruri culturale. Programul complet, pe http://noapteacaselor.tumblr.com. (Luiza Vasiliu)
● http://alegeri.decatorevista.ro/ – 9 fotografi şi reporteri care urmăresc desfăşurarea de forţe din campania prezidenţială. Intraţi cu încredere şi ţineţi aproape, se anunţă a fi o sursă de informaţii şi analiză mai bună decît tot ce se găseşte în presa de la noi. (Luiza Vasiliu)