București. Instalație umană, Planeta Petrila, FILB

7 decembrie 2016   DILEMA VECHE VĂ RECOMANDĂ

● Documentarul lui Andrei Dăscălescu Planeta Petrila a putut fi vizionat în premieră mondială la Festivalul Internațional de Film Documentar din Amsterdam – IDFA. Este al doilea film al lui Andrei Dăscălescu, care participă pentru a doua oară la IDFA. La prima prezență, în 2008, a cîștigat premiul la categoria Best First Appearance cu filmul Constantin și Elena. Cine are ocazia să-l vadă nu trebuie să-l rateze. Filmul consemnează lupta artistului Ion Barbu (colaboratorul revistei noastre) pentru oprirea demolării și protejarea clădirilor vechilor mine de la Petrila. (Andrei Manolescu) 

● Or fi bulevardele din centrul Bucureștilor mai frumoase și mai luminate de-acum și pînă la sfîrșitul anului, dar ceea ce este de văzut cu adevărat se află în interiorul galeriilor de artă. La Galeria Romană (bd. Lascăr Catargiu, nr. 1) expoziția „Cu gîndul la Paul…“ grupează lucrările unui număr impresionant de artiști care îi duc dorul. În fiecare an, înainte de Crăciun, Paul Gherasim gîndea o expoziție în care aduna lucrări pentru iubitorii artei sale. Ar fi gîndit-o și anul acesta, dacă nu ar fi plecat, în vară, la cele veșnice. Moștenirea spirituală și artistică a acestui mare artist s-a transmis prietenilor săi mai tineri, iar gîndul spre Paul Gherasim este vectorul acestei expoziții. Tot în centrul Bucureștilor, la Galeria Rotenberg-Uzunov (str. Constantin Esarcu, nr. 1), adorabila actriță Ada Condeescu expune fotografii strînse sub titlul „Colentina“. Două repere diferite, dar cu atît mai îmbucurătoare, ale vizualului românesc contemporan. Jocul fericitei coincidențe face ca între smerenia puternic spiritualizată a lui Paul Gherasim și sensibilitatea urbană a Adei Condeescu să fie nu mai mult decît cinci minute de mers pe jos. (Sever Voinescu) 

● 9 decembrie, ora 20, la ArCuB Gabroveni, București. Instalație umană, în regia lui Radu Nica. Un spectacol viu, trist și vesel, precum Bucureștiul însuși. De văzut! (Stela Giurgeanu) 

● Un exemplar al Micului Prinț, cu o dedicație și patru desene făcute de scriitorul-aviator Antoine de Saint-Exupéry, s-a vîndut de curînd cu 90.000 de euro la o licitație la Paris. Cartea i-a fost dăruită fiului unui bun prieten, Lionel-Max Chassin. Mi-am adus aminte, citind știrea asta, că nu știu cadou mai frumos de făcut unui prieten, băiețel sau fetiță, decît Micul Prinț. (Ana Maria Sandu) 

● Nu rataţi cel mai simpatic festival literar. Pe 8 şi 9 decembrie e FILB. Ca de obicei, la MŢR. Detalii la www.filb.ro. (Matei Martin) 

● Omul cu harpa din zona fostei Miorițe, cam vizavi de biserica Colțea, pe trotuar. Clipocește din coarde un sunet pașnic și chipul i se înseninează că-ți poate transmite un crîmpei. Dacă nu sînteți chiar foarte grăbiți la o întîlnire cu Moșu’, chiar merită cîteva clipe de atenție. Tot atîtea de încîntare. În acord cu demult zisa Poetului: „Alunecă pe harpe suflări dumnezeiești“ – Alexandru Macedonski. (Ruxandra Mihăilă)

Mai multe