Bucharest International Film Festival, Mad Men, Pura Vida Sky Bar

● În cadrul programului Bucharest International Film Festival, lansare de carte: joi, 29 iunie, începînd cu ora 17,30, la Cinema „Elvira Popescu“ – Bricabrac, volumul lui Lucian Pintilie, într-o ediție revăzută și adăugită, apărut în Colecția „Yorick“ a Editurii Nemira. Evenimentul va fi prefațat de filmul Tertium non datur. „De la coșmarul real la realismul magic“ – o temă incitantă reunind, în prezența autorului, distinși invitați – Mihai Chirilov, Marie-France Ionesco, Corneliu Porumboiu, Victor Rebengiuc, Andrei Șerban, Corina Șuteu; moderatoare Monica Andronescu. (Ruxandra Mihăilă)

● În ajun de Sînziene, vineri, 23 iunie, de la ora 19,30, ARCEN deschide publicului Grădina Interioară a Școlii Centrale. Evenimentul aduce în prim-plan tema iubirii, cu semnificațiile și ritualurile legate de aceasta, pentru că „de Sînziene s-a logodit Soarele cu Luna“, după cum spun tradițiile, o zi în care dorul după sufletul pereche se accentuează și fiecare îl caută, îl visează sau chiar îl întîlnește. Puteţi asculta muzică şi lecturi din Mircea Eliade, iar aproape de miezul nopții vor fi citite scrisori de dor ticluite de scriitori contemporani, despre iubiri neîmplinite sau ce se pot împlini doar dincolo de lumea aceasta. (Cristina Ştefan)

● Bucureștiul a început să aibă un aer de vacanță și, uneori, seara, te aștepți să vezi și marea. Asta în cazul în care ajungi pe acoperiș, la Pura Vida Sky Bar din Centrul Vechi, sau te așezi pe un șezlong portocaliu, la terasa M60, de lîngă Ateneu. (Ana Maria Sandu) 

● La Teatrul Odeon din București se joacă Jurnalul lui Robinson Crusoe, un spectacol de Mihai Măniuțiu după Insula lui Gellu Naum, cu cîntece de Ada Milea. Mi-nu-nat. (Matei Martin)

● Mad Men (Matthew Weiner, 2007-2015), un serial deja clasic, la care am apucat în sfîrșit să mă uit și care mi se pare fascinant. Relațiile dintre angajații unei companii de publicitate din Manhattan-ul  anilor ’60, avîndu-l în prim-plan pe fermecătorul Don Draper (John Hamm) oferă un spectacol inepuizabil și savuros. Printre diverse altele, și prin prisma raporturilor înfiorătoare (cu ochii de azi) dintre bărbați și femei. (Iaromira Popovici) 

● Pentru cine nu știe încă (deși nu mi imaginez că mai e cineva care nu știe), colecția „Biblioteca medievală“ de la Polirom reprezintă deja, cu 32 de titluri și altele care vin, una dintre cele mai substanțiale contribuții editoriale la cultura română din ultimii 25 de ani. Coordonată de tînărul savant Alexander Baumgarten, colecția „Biblioteca medievală“ oferă cititorilor pasionați de filozofie, dar și specialiștilor, o ultimă apariție impresionantă: tratatul Despre filosofia primă  al filozofului arab de secol IX al-Kindi. Tradus de cel mai important arabist român în activitate, prof. George Grigore, și prefațat de excelenta profesoară Laura Sitaru, acest tratat de filozofie este una dintre cele mai importante porți deschise spre calea regală a înțelegerii gîndirii arabe în spațiul nostru cultural. (Sever Voinescu)

Mai multe