Bucharest International Film Festival, Rocanotherworld, Mănușa de Aur, „Carte pentru toţi“ a Editurii Litera

● Richard Ford, Între ei. Amintiri despre părinții mei, traducere de Anca Dumitrescu, Black Button Books. Singurul copil al unui cuplu obișnuit să se afle mereu pe drum, în mișcare, face aici un portret intim, tandru, al relației dintre părinții săi, „felul în care și-au trăit propriile vieți, ca fiind singuri împreună“, precum și propria sa istorie cu fiecare dintre ei. (Cristina Ștefan)

● Status Quo cîntă la Arenele Romane pe 26 august anul acesta. Mai sînt peste două luni pînă atunci, dar biletele se epuizează rapid. Poate se intră și pe pile? Îl știe cineva pe Francis Rossi? „Băiatul“ ăsta cîntă în amintita formație de la înființarea ei, adică din 1962! Pe atunci avea doar 13 ani. Acum are 70 și nu se lasă. Whatever you want more, am putea spune. (Andrei Manolescu)

● „Excursia mea în România nu a avut scopul de a căuta cusururile țării, ci de a aduna imagini, cu condeiul și aparatul fotografic“ – declara renumitul fotograf Emil -Otto Hoppé, după vizita efectuată în țara noastră în 1923. Expoziția deschisă la Biblioteca Academiei Române reunește 120 din cele aproximativ 400 de imagini care realizează un adevărat studiu etnografic și tipologic al populației și culturii României începutului de secol XX, reunite și în albumul Portretul unei țări. România Mare în fotografiile lui Hoppé. 1923 – catalog apărut sub egida Institutului de Istoria Artei „G. Oprescu“ și E.O. Hoppé Collection, Oscar Print Editură/Tipografie. Expoziția itinerantă, care valorifică o moștenire iconografică de inestimabilă valoare, va fi găzduită și de Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului, în perioada 28 octombrie 2019 – 15 februarie 2020. Curatori: Adrian-Silvan Ionescu, Graham Howe. (Ruxandra Mihăilă)

● Festivalul Rocanotherworld de la Iaşi din acest week-end, numai cu trupe româneşti, multe şi bune: Adam’s Nest şi Fine, It’s Pink, Moonlight Breakfast, Moon Museum şi Om la Lună, Grimus şi Pinholes, The Kryptonite Sparks şi Tourette Roulette, Harlequin Jack, The Mono Jacks şi Jurjack Argatu, Dilimanjaro şi Macanache ş.a. Găsiţi programul complet al concertelor şi evenimentelor conexe (dezbateri literar-muzicale) la https://rocanotherworld.com. (Marius Chivu)

● Mănușa de Aur, cel mai nou film semnat de Fatih Akin, e un thriller despre un criminal în serie. Cazul real, de la care pornește, s-a întîmplat în Hamburgul anilor ’70. Regizorul nu-și menajează deloc spectatorii, din contra, apasă pe toate pedalele la maximum. Ce iese? Un film de un cinism devastator, de o ironie viscerală și un naturalism exploziv al decăderii și alienării. Greu de uitat, imposibil de egalat. (Ana Maria Sandu)

● CPT, adică „Carte pentru toţi“, a Editurii Litera este un mix între popularele colecţii BPT şi Globus de pe vremuri, publicînd romane de autori deopotrivă clasici şi contemporani, în format de buzunar. Recomand, în mod special, titlurile de autori străini, toate foarte bune, cele mai recente fiind Paul Beatty, Winston Duru’ (traducere de Bogdan Perdivară) şi Richard Flanagan, Dorinţă (traducere de Petru Iamandi). (Marius Chivu)

● În perioada 24-30 iunie, Bucharest International Film Festival, cu Synonyms (r. Nadav Lapid), L'homme fidèle (r. Louis Garrel), High Life (r. Claire Denis) și Loro (r. Paolo Sorrentino), între altele. Programul complet pe www.biff.ro. (Cristina Ștefan)

Mai multe