Bookfest Junior, terasa Monteoru, "Bucureşti. Praf şi sînge"

● Primul Bookfest Junior: 28 mai – 1 iunie, la iniţiativa Editurii Humanitas, în colaborare cu mai multe edituri, printre care Arthur, Corint Junior, Curtea Veche, Rao. Programul este special conceput pentru copii şi adolescenţi, şi este un prilej pentru ei de a cunoaşte autori şi ilustratori. Timp de patru zile, editurile participante vor organiza lansări de carte, întîlniri cu autori, ateliere de desenat şi de teatru. Vor fi şi premii – cărţi, rechizite şi marele premiu: o bicicletă. Aşadar, aduceţi-vă copiii la Bookfest! (Adina Popescu)

● Bucureşti. Praf şi sînge de Malgorzata Rejmer, în traducerea foarte expresivă şi precisă a Luizei Săvescu (Editura Polirom). O carte lansată la Bookfest, unde Polonia e ţară invitată. Un Bucureşti altfel decît îl vedem noi, o umanitate pe lîngă care noi trecem adesea indiferenţi, o culoare socială pe care mulţi dintre noi au uitat-o. Citiţi cu încredere, e un foarte bun exerciţiu de a ne privi prin ochii unei „străine“. Dar o „străină“ care ne cunoaşte foarte bine. De exemplu: „Cunosc periferiile, unde totul este vremelnic şi folosit pînă se uzează complet. Mă las pe vine pe bordura trotuarului şi mă întreb dacă printr-o minune aş putea înţelege haosul acesta, structura aceasta dezordonată care mă aruncă la margine. Există sigur reguli ale jocului, pe care nu le ştiu. Simt enormitatea oraşului şi forţa lui şubrezită dublată de nebunie.“ (Mircea Vasilescu)

● Sintagma „cultură managerială“ mi se pare cea mai potrivită pentru demersul lui Dorin Bodea din lucrarea Manager, lider sau antreprenor?, apărută recent la Editura Result din Bucureşti. Cheia cărţii este construirea unui sistem filozofic coerent, în domeniul culturii manageriale, cu cele trei axe principale – manager, lider sau antreprenor – care toate converg într-un singur punct de referinţă pentru trasarea întregului. Este un „alt fel“ de a preda o lecţie de filozofie financiară generaţiilor viitoare, dar şi celor interesaţi în a-şi eficientiza munca, în a relaţiona mai firesc şi pe termen lung cu colegii lor şi, ceea ce e mai important, în a-şi găsi mobilul interior care să-i justifice într-o existenţă zilnică firească, normală, fără stres şi alte ingrediente pernicioase pe termen lung. Lectură plăcută! (Ruxandra Mihăilă)

● O nouă emisiune difuzată de Nat Geo Wild şi intitulată Cînd animalele o iau razna. E despre ce ne place mai mult: imprevizibil, excepţii de la regulă şi horror-comicării cu animale. (Marius Chivu)

● În cadrul Festivalului Super, de filme făcute de adolescenţi – în special cele realizate de Asociaţia Vira, din Bîrlad: documentare despre viaţa comunităţii de acolo, cu personaje inedite şi un „ochi“ antropologic atent şi inovator. Printre ele, menţionăm: Un Bîrlad-Carne (Alexandra Diaconu – cîştigătoarea premiului festivalului), Familia mea, pe scurt (Elena Borcea, Dragoş Musteaţă, Lucian Ibănescu), Bîrlad FM (Răzvan Ifrim, Andrei Sălăvastru, Vlad Poenescu), Un Bîrlad-Rulment (Alexandra Diaconu). (Iaromira Popovici)

● George Banu, Monologurile neîmplinirii (Editura Polirom, 2014). Din care aflăm cum un actor nefericit devine un spectator exaltat. (Matei Martin)

● În acest an, clubul Green Hours din Bucureşti sărbătoreşte 20 de ani de la naşterea clubului de jazz şi teatru cu acelaşi nume şi vă invită la cea de-a 6-a ediţie a festivalului de jazz iniţiat în 2008. Green Hours City Jazz Fest #6 se va desfăşura în perioada 29 mai – 1 iunie, iar toate detaliile legate de programul festivalului le găsiţi pe site-ul greenjazzfest.ro (Stela Giurgeanu)

● Dacă nu reuşiţi să ajungeţi anul acesta la Cluj, nu fiţi trişti, filmele de la TIFF vin între 10 şi 19 iunie şi la Bucureşti. 50 de titluri vor fi proiectate la Cinema Studio, Cinema „Elvira Popescu“ şi J’ai Bistrot. Noutatea este că cinefilii din Bucureşti vor avea ocazia să vadă şi cele 12 filme care concurează anul acesta pentru Trofeul Transilvania. (Ana Maria Sandu)

● O recomandare „în alb“, din pricină de entuziasm: vineri, 30 mai, se deschide terasa Monteoru, în curtea fostului sediu al Uniunii Scriitorilor din Bucureşti (Calea Victoriei, nr. 155). Pentru că m-am plimbat suficient de mult prin sălile ei, aştept acum să mă plimb şi pe terasă. Sau să stau, pur şi simplu, şi să aştept să treacă vremea. (Luiza Vasiliu)

● Romanele poliţiste ale Agathei Christie rămîn recomandabile, cred, oricînd şi oricui. După cum se spune, valoarea lor depăşeşte genul. Editura Rao publică o întreagă serie a acestor romane. Ele pot fi găsite prin toate librăriile. Unele au însă probleme de tipărire: pagini dublate, pagini ilizibile din cauza cernelii tipografice... Poate că cineva sabotează această serie, din motive încă necunoscute. Ar fi nevoie de un detectiv care să găsească făptaşul. Poirot sau Miss Marple? (Andrei Manolescu) 

Mai multe