Blestemul Svetlanei, Superscrieri 2.0, UrbanEye Film Festival

31 octombrie 2018   DILEMA VECHE VĂ RECOMANDĂ

● „Noțiunea de datorie primează asupra  celei  de  drept,  care  îi  este subordonată și are un caracter relativ. Un drept nu este eficient prin el însuși, ci numai prin datoria căreia îi corespunde: realizarea efectivă a unui drept nu ține de cel care-l posedă, ci de ceilalți oameni, ce-și re cunosc anumite datorii față de el. O datorie devine eficientă de îndată ce este recunoscută.“ Așa începe eseul Înrădăcinarea, scris de Simone Weil, apărut  recent  la  Editura  Polirom, Colecția  „Plural“,  în  traducerea  lui O. Nimigean. (Ana Maria Sandu)

● Superscrieri  2.0,  Fundația  Friends For Friends cu sprijinul BRD – Groupe Société Générale, 2018. Reunind Best of premiile Superscrieri 2015  –  2017,  volumul  se  constituie ca un rechizitoriu la cauze pe rol. Cîteva titluri susțin această afirmație: „Dragnea,  fortăreața  din  Brazilia“ –  RISE  Project;  „Modele  de  curaj. Greti, îngerul speranței“ – Valentin Șchiopu; „Colectiv. Ce (ni) s-a întîmplat în noaptea de 30 octombrie“ – Ana  Maria  Ciobanu, Andreea  Giuclea, Cristian Lupșa, Oana Sandu și Irina Tacu; „Nici, Nici, Nici. Gabriel Oprea a ajuns profesor universitar și coordonator de doctorate, fără a îndeplini vreun criteriu“ – Emilia Șercan;  „Dosarul  dezinfectanților“ –  Cătălin  Tolontan,  Mirela Neag și  Răzvan  Luțac;  „Dosarul  Burnei“  –  Luiza Vasiliu  și Vlad  Ursulean  (editor). „Premiile  Superscrieri sînt o întîlnire zilnică între autorii de adevăr și cititorii lor.“ – Sorin Trâncă. Citiți și dați din mînă în mînă. n.b. …și cu voia dvs., Premiul „Consecvență și decență“ pe 2015 – Mircea Vasilescu, redactor-șef Dilema veche. (Ruxandra Mihăilă)

● La Editura Humanitas, Dialoguri secrete. Cum se roagă scriitorii și personajele lor de Ioana Pârvulescu. O carte de o delicatețe intensă, alcătuită cu acribie de cărturar redutabil  și  sensibilitate  de  scriitor autentic pe care o recomand oricui, indiferent cît de mult, cît de puțin sau  cît  de  original  crede  în  Cel  de Sus. (Sever Voinescu)

● Am revăzut un film care nu mai are nevoie de nici un fel de prezentare: Zorba Grecul. Chiar și a doua sau a treia sau a patra oară cînd îl vezi, chiar și după mai bine de o jumătate de secol de cînd a fost făcut, filmul ăsta continuă să țină. De fapt, nu doar să țină, ci să pară la fel de teribil ca prima dată, dacă nu chiar și mai teribil. Dintre actorii principali nu mai trăiește decît Irene Papas. Are 93 de ani. Cînd a jucat în film avea 38… (Andrei Manolescu)

● UrbanEye Film Festival are loc anul  acesta  între  7-11  noiembrie. Timp de cinci zile, la Cinema „Elvire Popesco“ și la Apollo 111, spectatorii vor avea ocazia să vadă filme documentare și de ficțiune care au ca temă centrală locuirea, precum: The Other Side of Everything, Slums: Cities of Tomorrow sau The Architectural  Passions  of  Andrzej  Wajda. Programul  complet  la  http://www.urban eye.ro. (Cristina Ștefan)

● Povestea e grea, dar merită din plin citită: cartea Beatei de Robien Blestemul Svetlanei, apărută acum cîteva  luni  la  Editura  Humanitas. O biografie a fiicei lui Stalin, scrisă sub formă de roman, dar cu o precizie și o documentare pur jurnalistice. (Stela Giurgeanu)

Mai multe