Birdwatching, Îți vînd un cîine, Festivalul de Film şi Istorii de la Rîşnov

● De vineri, 26 iulie, intră în cinematografe Lazzaro felice al regizoarei Alice Rohrwacher, un film ca o seară de vară. (Cristina Ștefan)

● Celor care deja au devenit pasionați de snooker-ul de la televizor le-aș atrage atenția că, uneori (noaptea tîrziu), Eurosport transmite și meciuri de Carambol 3 mante. E tot un fel de biliard, dar care pe lîngă snooker e ca muzica de cameră pe lîngă muzica simfonică. E mai puțin spectaculos, dar pare și mai complicat. Un adevărat joc cu mărgele de sticlă. Campionii sînt de obicei destul de în vîrstă, poate pentru că e nevoie de multă experiență pentru a performa în acest tip de biliard ce uneori pare de-a dreptul imposibil. Ia și ceva timp pînă îi prinzi gustul. În competițiile din domeniu există un mare campion olandez, echivalentul lui Ronnie O’Sullivan, să zicem, pe nume Dick Jaspers, care are însă mult mai multe titluri mondiale decît Ronnie și care e în vîrstă de 54 de ani. Tocmai a cîștigat la Porto cel de-al 25-lea său titlu mondial. Un adevărat maestru. (Andrei Manolescu)

● Muzeul de artă „Ion Irimescu“ din Fălticeni, cea mai bogată colecție de autor din țară. Despre „inventarul“ la zi al acestei colecții impresionante, despre varietatea exponatelor și alte surse de informare, la vedere în expoziția-tezaur, există deja în circuit public numeroase trimiteri la site-uri specifice sau de profil. Dar încărcătura de emoție artistică, întoarcerea în timpul găzduit de reședința vornicului Alecu Forăsciu Botez și pe care doar o lectură din Sadoveanu ți-ar mai putea-o suplini, nu pot fi recuperate online. Iar Fălticeniul încă își ascunde pe alocuri farmecul. (Ruxandra Mihăilă)

● Dacă vă faceți planuri de vacanță în Austria, nu ratați un mare eveniment muzical măcar dumneavoastră, căci statul român l-a ratat deja. La Festivalul de la Salzburg se cîntă o producție ce se anunță a fi remarcabilă cu Oedipe de George Enescu. Pe 11, 14, 17 și 24 august. (Sever Voinescu)

● În week-end-ul acesta mai prindeţi ultimele proiectii, dezbateri şi concerte din cadrul Festivalului de Film şi Istorii de la Rîşnov, un festival minunat, ajuns la ediţia a XI-a, care continuă să crească. Găsiţi programul complet pe www.ffir.ro. (Marius Chivu)

● Știu că e mai ușor la supermarket, dar un drum la piață, în week-end, e un spectacol cu multe culori și arome. Iar roșiile de anul ăsta chiar sînt gustoase. (Ana Maria Sandu)

● Juan Pablo Villalobos, Îți vînd un cîine, traducere de Marin Mălaicu-Hondrari, Paralela 45, un roman scurt, de un umor nebun. Citiți-l ca să aflați dacă un vînzător de tacos poate deveni, la 78 de ani, scriitor. (Cristina Ștefan)

● Societatea Ornitologică Română organizează, în perioada 7-17 august, expediţia naţională anuală din Delta Dunării: birdwatching, excursii pe canale cu caiace şi canoe însoţiţi de experţi ornitologi ş.a. Pentru înscriere se completează un formular pe bit.ly/inscriereSOR. (Marius Chivu)

Foto: Andu Cristudor

Mai multe